Bilanț I. T. M Dâmbovița: „58 de accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă și 2 accidente mortale. în 2019”

Distribuie:

Marius Lixandru, Inspectorul Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Dâmbovița, a susținut astăzi, 14 ianuarie, o conferință de presă in care a prezentat activitatea desfășurată pe parcursul anului 2019.

„Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii în domeniul relaţiilor de muncă, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în anul 2019 controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe baza de contract individual de muncă. Obiectivele principale de verificare le-au constituit: identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea legislaţiei muncii privind angajarea în muncă, executarea contractelor de muncă şi încetarea acestora, stabilirea şi respectarea duratei timpului de muncă şi de repaus, stabilirea şi acordarea drepturilor salariale precum şi a celorlalte drepturi ce decurg din munca prestată, accesul fără discriminare pe piaţa muncii al tuturor persoanelor apte de muncă, respectarea clauzelor contractelor colective de muncă, transmiterea şi completarea registrului general de evidenţă în format electronic.

În anul 2019, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă s-au obţinut următoarele rezultate:1378 angajatori controlaţi; 150 angajatori sancţionaţi; 232 sancţiuni contravenţionale aplicate; 2.099.600 lei valoare amenzi aplicate; și 2.547 masuri de intrare in legalitate.” prezintă Marius Lixandru.
În luna august 2019, ITM Dâmboviţa a efectuat o campanie de controale vizând evaziunea fiscală şi munca „la negru” împreună cu inspectorii din cadrul ANAF. Cu această ocazie au fost verificaţi 11 angajatori şi au fost dispuse amenzi în valoare de 21.500 lei.
Pe fondul creşterii numărului de cetăţeni străini încadraţi de angajatorii români, în perioada: 14-18.11.2019, I.T. M. Dâmbovița a desfăşurat acţiuni vizând identificarea cetăţenilor străini şi verificarea formelor de angajare a acestora, dar şi respectarea drepturilor stabilite de Codul Muncii (timp lucru/salarizare/executare contracte de muncă). La o parte dintre acţiunile întreprinse în această campanie au participat şi reprezentanţi ai Biroului pentru Imigrări Dâmboviţa
Au fost efectuate 12 verificări, au fost găsite 17 neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale.

În cursul anului 2019 au fost finalizate trei cercetări de accidente mortale începute în anul 2018 şi au fost efectuate 14 cercetări de evenimente (9 accidente mortale, două accidente urmate de invaliditate şi trei accidente în afara muncii). Pentru cercetarea acestor evenimente şi pentru avizarea dosarelor de cercetare întocmite de angajatori s-au consumat 177 de zile, reprezentând 10% din fondul de timp disponibil.

„La nivelul judeţului, singura societate care mai deţine aviz de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite este COS TÂRGOVIȘTE S.A., angajator care desfăşoară activităţi clasificate conform CAEN 2410 – Producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje, şi are un număr de 20 locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite.
În cadrul societăţii a fost elaborat un plan de prevenire şi protecţie pentru perioada 2019-2021, iar măsurile stabilite de către angajator în vederea normalizării condiţiilor de muncă au fost eşalonate pe întreaga perioadă, cu termene de realizare ale acestora asumate până la data de 01 septembrie 2021, data de valabilitate a avizului.
În cursul anului 2019 au fost realizate 2 măsuri din cele 4 stabilite în planul de prevenire şi protecţie, iar 2 măsuri au rămas restante pentru perioada următoare.”, declară Inspectorul sef al ITM

Situaţia statistică a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale declarate şi înregistrate la I.T.M. Dâmboviţa a fost următoarea: 58 de accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă și 2 accidente mortale.
În cursul anului 2019 nu s-au înregistrat boli profesionale; a fost cercetată o boală profesională dar dosarul de cercetare a fost contestat de către societatea Tristar SRL, societatea unde s-ar fi produs boala profesională.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro