Adrian Țuțuianu: “La ușa mea au bătut toți!” Partidele nu confirmă. Poate era statul paralel

“Eu nu am bătut la uşa nimănui, dar la uşa mea au bătut toţi. Am discutat cu toate partidele politice, cu conducerea lor naţională, la iniţiativa acestor partide politice…  Fiecare mi-a făcut o ofertă pe care o analizez…. Sunt onorat de propunerile pe care mi le-au făcut toate partidele politice importante din România. ” a spus Adrian Țuțuianu la începutul acestei săptămâni în cadrul unei conferințe de presă. Declarația vine după ce Victor Ponta, aflat la Târgoviște a  spus că a discutat cu acesta, iar membrii Pro România Dâmbovița au umplut gura târgului cu informația că Țuțuianu le va fi președinte.

“Normal că am vorbit cu domnul Țuțuianu, pentru că,  în afară de Dragnea și de Dăncilă, eu vorbesc cu toți PSD –iști, pentru că e normal, am fost colegi, nu ne facem acum că nu ne cunoaștem. Eu i-am spus un singur lucru, dacă mai vrea să facă politică, și cred că vrea, și cred că este bun pentru politică, în niciun caz nu poate să se ducă la PNL sau la USR. (…)  Dacă va dori să facă în continuare politică, și cred că e un om de stânga, social democrat, evident că PRO România este singura alternativă” a declarat Victor Ponta.

Pro România este un partid în care s-au reunit mulți foști social democrați așa că înregimentarea fostului lider social democrat dâmbovițean e oarecum naturală, deși acesta s-a poziționat în vremurile bune împotriva multora din cei care formează organizația locală, ba chiar și împotriva lui Victor Ponta. Pe atunci însă, Adrian Țuțuianu îi era locotenent fidel lui Liviu Dragnea.

Gazeta Dâmboviței a încercat să vadă care sunt motivele pentru care “toate partidele” au bătut la ușa acestuia cu o ofertă. Interpretând “partide importante” drept partidele parlamentare, am încercat să aflăm opinia: USR, PNL; ALDE, PMP și UDMR. Primii care au răspuns au fost cei de la USR. Aceștia neagă “colindatul”: ”la ușa” domnului senator Adrian Tutuianu nu a fost nimeni din USR, nu i s-a făcut nicio ofertă și nu i s-a trimis nicio propunere de aderare ca membru al USR”, a transmis partidul prin deputatul Dumitru Lupescu, președintele organizației. Ar fi fost și nefiresc cum recunoaște și Ponta.

Nici liberalii nu recunosc un asemenea demers. „Nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu cred că putea să-i facă Ludovic Orban vreo propunere fără să discute cu mine, pentru că dacă îi propune cineva acolo… dă de mine aici. Să vă spun ceva, asta o ştiu şi colegii mei, inclusiv prietenul meu, Ludovic Orban, eu când sunt pus într-o postură… decid, conduc, bineînţeles consultându-mă cu colegii şi făcând ceea ce este bine şi pentru partid şi pentru oameni… Dar nu mi se impun…”  a declarat președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran. Gazeta Dâmboviței l-a contactat și pe Ludovic Orban, liderul PNL. Acesta a spus că a avut o discuție cu senatorul, dar pe un subiect parlamentar (susținerea moțiunii), nu pentru recrutarea în PNL. Era și foarte puțin probabil ca PNL să vină cu o asemenea ofertă, aceștia susținând mereu că social democrații care îi fac opoziție lui Dragnea sunt tot… social democrați.

Din partea ALDE mesajul este similar. “În contextul politic actual este exclusă o asemenea invitație” ni s-a transmis din partea ALDE Dâmbovița. În situația politică actuală  partidul condus de Tăriceanu  este partenerul de guvernare al partidului condus de Liviu Dragnea, imanicul public nr. 1 al senatorului Adrian Țuțuianu. O înregimentare a lui Adrian Țuțuianu ar însemna o ofensă directă adusă lui Dragnea.

Nici PMP nu confirmă eventuala tatonare a terenului pentru naturalizarea politică a lui Adrian Țuțuianu. Eugen Tomac ne-a transmis prin filiala locală a partidului că nu a avut astfel de discuții. Singura legătură publică a senatorului Țuțuianu cu partidul fostului președinte Traian Băsescu este grupul parlamentar pe care dorește să îl înființeze, din care ar urma să facă parte mai mulți senatori PMP, cu excepția lui Băsescu.

Celălalt partid parlamentar, UDMR nu a putut fi contactat la nivel central pentru un punct de vedere. Iar despre o ofertă din partea PSD nu poate fi vorba.

Plecând și de la afirmația fostului președinte PSD Dâmbovița că se gândește să construiască  o alternativă politică la ceea ce este astăzi Partidul Social Democrat, am întrebat și două partide neparlamentare, dar care ar putea pe viitor să se constituie ca alternative politice la cele care ocupă astăzi scaunele parlamentare: Demos (un partid doctrinar de stânga, născut în mediul universitar) și PLUS (noul partid al fostului premier Dacian Cioloș). Evident, acestea nu se încadrează la categoria importante, în accepțiunea politicienilor cu state vechi.  “Nu am făcut o astfel de încercare (n.r. de recrutare). Profilul dânsului este foarte departe de ceea ce ne dorim în partid şi nu creştem preluând politicieni de la alte partide, în special de la unele precum PSD-ul” spune Demos, în timp ce partidul lui Cioloș ne-a transmis: “Nu există niciun contact între PLUS și domnul Adrian Țuțuianu. Nu l-am contactat sau solicitat în vreun fel, deoarece principiile noastre politice sunt clare. Ne dorim oameni noi și competenți în politică, nu facem recrutări din alte partide, iar domnul Țuțuianu nu prezintă niciuna dintre calitățile pe care le căutăm în societatea românească.

În acest condiții poate că doar Pro România Dâmbovița are șanse mari să se aleagă cu încă un senator, sub rezerva că poate au existat discuții, despre recrutare sau alte subiecte parlamentare, și cu alte  partide despre care acestea nu vor să vorbească. Sau, poate, Adrian Țuțuianu  a interpretat greșit semnele.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro