Administratorul judiciar nu mai stă după stat! De luni, preavize de concediere colectivă, la COS Târgoviște

Foto din timpul unui protest al salariaților COS din februarie 2017

Salariații COS au primit o nouă prelungire în cazul șomajului tehnic de numai trei zile. Este vorba de fapt de amânarea punerii în aplicare a preavizelor de concediere colectivă, emise iulie 2020, pentru aproximativ 1000 de salariați. Angajații așteaptă ca statul să preia societatea activele productive de la COS Târgoviște în contul datoriilor pe care Combinatul le are la bugetul de stat, dar Administratorul judiciar nu mai are răbdare. Din 22 februarie, vor fi emise preavizele suspendate.

Pe 29 decembrie 2020 a fost depus noul Planul de reorganizare, ce trebuie aprobat de către judecătorul sindic. Planul prevede trecerea în proprietatea statului a activelor productive ale COS Târgoviște (producția de oțeluri), în schimbul ștergerii integrale a datoriilor acumulate, în baza OUG 60/2019, modificată prin OUG 200/2019020.

Sindicaliștii, dar și salariații, așteaptă însă Hotărârea de Guvern prin care Ministerul Economiei trebuie să înființeze o nouă societate care să preia activitatea și salariații.

Conform profit.ro, activul a fost evaluat, în cadrul procedurii de preluare de către stat, la 301,83 milioane de lei din care se vor scădea obligațiile de mediu (28 milioane lei), precum și TVA  (57,3 sau 32,4 milioane lei în funcție de statutul entității care va fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Darea în plată se va face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei (44,4 sau 49,5 milioane euro). COS Târgoviște are datorii la ANAF de puțin peste 200 milioane lei, care vor fi acoperite deci integral din acești bani. Noul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui, dorește însă o nouă evaluare a activelor. Nu se știe în cât timp se va face această nouă evaluare.

Salariații COS aflați în șomaj tehnic din luna decembrie a anului 2019. Dacă preluarea nu se va face în timpul preavizelor, salariații intră definitiv în șomaj.

Președintele Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, a făcut astăzi un anunț:

“1. Administratorul judiciar al COS Târgoviște, anunță că șomajul tehnic se va prelungi doar pana la data de 22 februarie 2021, după care va emite decizii de preaviz. Asta înseamnă ca dacă statul nu preia activele productive ale COS Târgoviște, in cca o lună de zile, salariații vor pleca definitiv în şomaj.
2. Timpul ne presează și este momentul ca oamenii de onoare să declare public propria poziție față de COS Târgoviște, salariații combinatului, Târgoviște și dâmbovițeni… ÎNTR-UN MOD SIMPLU ȘI ÎN CUVINTE PUȚINE….fară lozinci și declarații stufoase și inutile!
3. Voi prezenta aici declarația fiecărui om politic ce ne reprezintă pe noi în Parlamentul României ….le vom analiza împreună!”

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro