24 februarie- Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, între tradiții şi superstiții

În fiecare an, pe 24 februarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreț care obişnuia să seducă toate femeile care îi ieşeau in cale.

Celebrarea Dragobetelui are o simbolistică aparte, extrem de bogată şi interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât şi sfârşitul, începerea unui nou anotimp, primăvara, dar şi sfârşitul desfrâurilor lumeşti, deoarece începe Postul Sfânt al Paştelui.

dragobete 1Odinioară, de Dragobete, tinerii îmbrăcați în haine frumoase obişnuiau să se adune în păduri şi să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii. Culesul floilor se facea cu voie bună, dar şi cu cântece şi un fel de joc numit zburătorit. La ora prânzului, fetele obişnuiau sa fugă către sat, în timp ce băieții le fugăreau în încercarea lor de a le prinde şi de a le săruta. Daca băiatul era drag fetei, aceasta se lasa prinsă şi sărutată. Semnificația sărutului în acest caz era un echivalent al logodnei şi al înfiripării iubirii dintre cei doi. Seara, logodna se anunța în cadrul comunității satului şi a membrilor celor două familii. Participanții la sărbătoare, spune tradiția, erau considerați binecuvântați în acel an, bucurându-se de toate din belşug, fiind feriți de boli.

O superstiție din popor spune că persoanele care nu sărbătoreau aceasta zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an. Daca de Dragobete era zi mohorâtă, tinerii se adunau într-o casă unde să petreacă, să lege prietenii sau să se țină de jocuri. Ȋn unele zone ale țării, tinerele aruncau unele acuzații pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. Tinerii băieți obişnuiau să îşi cresteze puțin brațul în forma unei cruci, atingându-şi tăieturile şi rostind jurământul de a rămâne toata viața frați de sânge. De Dragobete, bătrânii din sat se preocupau mai mult de animalele din ogradă şi nu aveau voie să le sacrifice. Tot în această zi, cei în vârstă credeau că păsările îşi aleg perechea pe viață. Conform obiceiului, tinerele necăsătorite strângeau puțină zăpadă din ce se mai găsea, numită şi „zăpada zânelor” şi se spălau cu apa apărută în urma topirii acesteia. Apa ar fi avut proprietăți magice când venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar şi de ritualurile de înfrumusețare. Fetele obişnuiau să îşi spele chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele. O superstiție spunea că fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoană de sex masculin nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea că toate fetele care ajung să atingă un barbat dintr-un sat învecinat vor fi îndragostite tot timpul anului.

Ȋn unele regiuni din țara, se obişnuia ca în această zi să se scoată din pamânt rădăcini de spânz, pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli. De asemenea, conform tradiței, în aceasta zi, bărbații trebuie să fie în relații cordiale cu toate femeile. Altfel, ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete. Tot în această zi, țesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodarie nu sunt permise. Este permisă doar curățenia, deoarece se considera că aceasta este aducătoare de prospețime şi de spor. Ȋn ziua de Dragobete, atât flăcăii, cât şi tinerele, nu au voie sa plângă. Conform tradiției, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile care vor urma. Ȋn unele regiuni din țară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca şi noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfințit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească ursitul.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro