ortooxacell kiss2022.gif Flax

Vrei să ajungi celebru? Cezar Aurel Popa are reţeta succesului

Băiatul de nouă ani şi-a făcut un plan de dezvoltare personală, pe care ni l-a împărtăşit.
Cezar pare un copil obişnuit, cu pasiune pentru pian şi lectură. El spune că muzica a intrat firesc în viaţa lui, datorită mamei sale, care îi punea să asculte încă dinainte de naştere muzică clasică. “Eu din naştere m-am obişnuit cu muzica clasică şi m-a atras pianul. Simţeam o legătură cu acest instrument şi mi-a fost uşor. A fost puţin mai greu să învăţ notele”, mărturiseşte Cezar, elev în clasa a treia la Şcoala „I.Al. Brătescu-Voineşti” din Târgovişte. În primele două săptămâni de studiu cu profesoara Mariana Vârjoghe a reuşit să înveţe o piesă, iar după ani de exerciţiu îşi doreşte să continue studiul pianului la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte şi chiar să desluşească tainele viorii. „Muzica mă relaxează. Mai ales când cânt la pian”, explică el.
„Din citit realizezi foarte multe”
Muzica nu este singura lui pasiune şi nici cea mai mare. „Cel mai mult îmi place lectura”, ţine să sublinieze Cezaz. „Lectura mă ajută să folosesc expresii frumoase, mă ajută să-mi îmbogăţesc vocabularul, ca să ştiu să comunic mai expresiv şi vreau să-mi dezvolt imaginaţia. Din citit realizezi foarte multe”, spune el. Spune ca îi va fi mereu recunoscător învăţătoarei sale, Aglăiţa Iancu. „Este profesorul meu preferat pentru că ea m-a învăţat să citesc şi să scriu”, mărturiseşte cu emoţie micul târgoviştean.
Cât despre ce îi place să citească, legendele sunt preferatele lui, pentru că fac referire la o lume imaginară. De asemenea şi scrie, fiind membru al cenaclului de literarură „Radu Petrescu” de la Palatul Copiilor Târgovişte, condus de profesoara Ioana Geacăr. Îi place să scrie basme cu Făt Frumos şi zmei, care, spune el, nu s-au demodat. „Superman nu-mi place. Făt-Frumos şi zmeii există în mintea copiilor”, crede Cezar.
„Eu, care sunt în clasa a treia, îmi dau seama câte mai trebuie să învăţ”
În plus studiază şi limba engleză, informatica şi face înot. „Aş vrea să mai fac fotbal, pentru că sunt cel mai priceput”, spune băiatul care îşi doreşte să fie celebru. S-a gândit şi la reţeta succesului. „Îmi trebuie o minte pricepută, ca să înţeleagă tot ce e nevoie, un creier care să memoreze tot ce învăţ. Eu, care sunt în clasa a treia, îmi dau seama câte mai trebuie să învăţ. Mai contează şi de grup, dar eu mă împrietenesc uşor”, dezvăluie băiatul.
Chiar şi aşa, este conştient că nu e uşor să reuşeşti în viaţă. „Trebuie să reţinem că în viaţă sunt multe obstacole de care trebuie să trecem. Prin cunoştinţele noastre putem trece de ele. Uneori ne trebuie şi viclenie, chiar dacă este o caracteristică rea, dar ca să ne apărăm de cei care vor să ne păcălească”, este de părere Cezar. Sfatul lui este: „Dacă suntem persoane bune, avem numai de câştigat.”

Băiatul de nouă ani şi-a făcut un plan de dezvoltare personală, pe care ni l-a împărtăşit.