Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Radu Popa, despre soluția la criza energetică: Capacitați proprii de producție!

Construirea unor capacități proprii de producție este singura soluție de depășire a crizei energetice, în opinia deputatului PSD, Radu Popa. Acesta spune că România  pierdut timpul, în loc să construiască o centrală de 400 Mgw  cu care ar fi putut contracara acum problema gazelor rusești.
Acum, abia acum se gândesc si liderii europeni sa facă achiziții centralizate de gaz de la ruși după cum citesc azi in zf.ro.
Eu am spus asta in 2016 chiar de la Bruxelles, participam la reuniunea parlamentarilor europeni U40.
Azi e târziu, 60% din livrările de gaz către UE vin din Rusia. Pe baza gazului rusesc se produce aprox. 25% din energia electrică la nivelul întregii Europe și în Marea Britanie dependența ajunge tot la 60%. Cum să ieși din cleștele acesta? Doar cu capacitați proprii de producție a energiei. Puteam să le facem? Puteam, o centrala de 400 Mgw durează cam doi ani să fie pusă în funcție. De ce nu le-am făcut din timp, știind din 2017-2018-2019 ca vine liberalizarea peste noi și ca rușii închid conducta prin Ukraina? De proști. Ministerul economiei și apoi al Energiei a fost condus din 2019 de același personaj: liberalul Virgilică Popescu. Cine l-a pus? KWI. De ce l-a pus? Ca să ne lase pe cap cu un prost în mijlocul unei furtuni energetice. Aveam gaz să facem centrala pe gaz și să producem și energie electrică și sa livram și gaz? Avem rezerve cu care ținem toată Europa în următorii doi, dacă rușii nu le mai dau nici un metru cub. Și atunci vă întreb: e prostie sau e altceva?” a declarat Radu Popa.
Declarația vine în contextul în care urmează o iarnă cu prețuri record la gazele naturale, ceea ce va genera o creștere a facturilor de minimum 40%.
Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media