“Toți suntem fiii unei mari familii”, proiect despre Europa, la Școala Diaconu Coresi Fieni

    Clasa I C step by step din cadrul Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni a continuat proiectul SETează-te pe FIENI! în cadrul  Săptămânii Europeană a Tineretului (SET) 2015 – Ediţia a 7-a. Sub tema “Toți suntem fiii unei mari familii” Școala Gimnazială Diaconu Coresi, Fieni – Dâmbovița a fost gazda autorităților locale, dar și a reprezentanților bisericii.

     În cadrul acestei activități, desfășurată în parteneriat cu Asociația Părinților din Școala Diaconu Coresi Fieni, cu Primaria Fieni și cu Biserica Sf. Nicolae Fieni, am încercat să sărbătorim anticipat Ziua Europei și, pornind de la întrebările copilăriei De ce? Cum? Când? Unde? Cât? Cine? Cui?, am descoperit prin intermediul jocului frânturi de cultură și civilizație locală, românească și europeană.

     Totul a debutat cu intonarea imnului României și al Uniunii Europene, ce s-a vrut a fi, dincolo de simbolistica lor oficială, o introducere în tema zilei: “Toți suntem fiii unei mari familii”.

    Am continuat cu un mic ppt ce a purtat exact titlul temei zilei, prin mijlocirea căruia am călătorit prin fiecare țară membră a Uniunii Europene și ne-am bucurat de frumusețile și particularitățile fiecăreia, descoperind într-un final marea familie europeană. Și fiindcă tot s-a adus în discuție cuvântul “familie” am găsit de cuviință să ne întrebăm și să așternem pe hârtie câteva dintre valorile familiilor noastre. Iubirea, compasiunea, prietenia, înțelegerea, comunicarea sunt doar câteva dintre valorile pe care le-am dezvăluit, valori pe care fiecare și le dorește la loc de cinste în familia sa.

 fieni (2) fieni (4)

    Și fiindcă tot eram încălziți în ale scrisului am continuat cu un mic concurs având ca temă întrebări legate de Uniunea Europeană, concurs numit cum altfel decât “Toți suntem fiii unei mari familii”. Premiile, diplomele, titlurile de “Primar European”, “Director de Școală European”, “Părinte European”, “Preot European” au adus zâmbetul pe fețele noastre și ne-au stimulat în a fi cât mai creativi în redactarea unei mici compuneri cu titlul “Împreună în Europa”.

    “Pentru România intrarea în Uniunea Europeană a reprezentat un moment istoric de o importanță covârșitoare. Această calitate de membru al UE a adus, după multe decenii de izolare, posibilitatea de a fi alături de cele mai dezvoltate țări de pe continentul nostru, iar din punct de vedere economic, un sprijin substantial pentru poporul român. Pentru noi cei din Fieni a adus posibilitatea să construim o nouă școală.”, ne-a mărturisit d-l Adriean Budoiu, Primarul Orașului Fieni.

fieni (5)

      A fost odată ca niciodată…..a început compunerea sa d-na Moraru Camelia, Director al Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi…..A fost odată ca niciodată o prințesă frumoasă. Era fiica CERULUI și a PĂMÂNTULUI și se numea EUROPA. Părul ei era negru ca abanosul și lung ca Dunărea care se varsă în Mare. În ochii ei albaștri se reflectă frumusețea tuturor celor 28 de țări membre. Zâmbetul ei reprezintă zâmbetul celor peste 400 milioane de locuitori europeni…”

fieni (6)

    Preotul paroh din cadrul Bisericii Sf. Nicolae Fieni, Rogojină Ion, a ținut să precizeze că “Împreună în EUROPA suntem mai puternici, mai uniți, mai prieteni, mai iubiți, mai respectați, mai ajutorați, mai călăuziți pe un drum nou, acceptat sau nu datorită libertății fiecăruia dintre noi.”

fieni (3)

   ”EUROPA este unul dintre cele mai frumoase continente. Este considerat leagănul civilizației. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea a început unirea țărilor europene. Această unitate însumează multe oportunități, cum ar fi: studierea diferitelor discipline la universități prestigioase, călătorii, locuri de muncă, etc. Ne bucurăm că și România este acum parte din această mare familie. ” a concluzionat d-l Stan Florin, Președintele Asociației de Părinți din Școala Diaconu Coresi Fieni.

     Am încheiat activitatea noastră cu o nouă prezentare power point, „Explorăm EUROPA prin intermediul poveștilor”, prilej cu care am copilărit puțin, redescoperind vechi povești, dar mai ales pe autorii lor, oameni plin de har, europeni de-ai nostri, iar prin intermediul lor am descoperit țările lor natale, locurile de unde și-au extras inspirația și care au influențat geniul lor.

      Ne-am promis să facem din această întâlnire un eveniment cu o ciclicitate anuală, un eveniment care să marcheze într-un mod fienez Ziua EUROPEI și tinerii ei.

Au relatat: Moraru Camelia, Doamna Nicoleta-Ionela și Istrate Elena,

profesoare în cadrul Școlii Gimnaziale Diaconu Coresi Fieni

fieni (7)

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro