Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Primăriile nu mai au nevoie de Consiliul Judeţean pentru a lua bani de la Ministerul Dezvoltării

Lovitură dură dată de Guvernul Ponta baronilor locali din fruntea Consiliilor Județene, oricare ar fi culoarea lor politică. Luând în calcul reconfigurarea majorităților în consilii, în urma fuziunii PNL – PDL, miercuri a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța 30 pe 2014, în completare la ordonanță 28, care scoate șefii de consilii județene din ecuația prioritizării proiectelor de investiții de la ministerul lui Liviu Dragnea. Primarii pot discuta direct cu ministerul, fără intermedierea CJ-urilor, dacă proietcele lor sunt justificate, nemaifiind nevoie de semnătura preşedinţilor de consilii. Este clar, însă, că primarii puterii vor avea întâietate, fiind deschise totodată căi de comunicare şi cu primarii opoziţiei care, contra proiecte, pot fi convinşi să susţină anumiţi candidaţi sau formaţiuni politice.

Mai mult, noua ordonanţa modifică articolul care prevedea că în vederea decontării fondurilor alocate de la bugetul de stat, primăriile transmit solicitările de fonduri la consiliile judeţene, care, după verificarea documentaţiilor le avizează şi le transmit în mod centralizat Ministerului Dezvoltării. Practic, este eliminată această obligaţie. De acum, beneficiarii vor transmite solicitarile de fonduri în vederea decontării la Ministerul Dezvoltarii, cu o simplă informare a consiliilor judeţene.

De asemenea, a mai fost introdusă o prevedere care arata că în situaţiile în care Ministerul Dezvoltării nu şi-a onorat în anii precedenţi obligaţiile de plată, din lipsa creditelor bugetare, iar plata a fost asigurată din bugetele locale, se pot deconta în anul curent şi cheltuieli efectuate şi decontate de beneficiari.

Abia acum se explică demersul parlamentarilor de Dâmbovița care anunțau că vor colinda județul pentru a vedea ce au nevoie primarii. Cu siguranță că deputații și senatorii vor putea face un lobby foarte eficient pe lângă colegul lor Liviu Dragnea, în localitățile în care au avut susținerea primarilor și în care așteaptă susținere și pe viitor. Oricum Liviu Dragnea nu este vreun împătimit al județului Dâmbovița, pe care nu l-a călcat în calitata sa de ministru. A fost anunțat o singura dată, dar nu a mai putut ajunge. Ministerul a alocat, însă,  fonduri importante pentru diferite proitecte din județ.

O altă noutate pe care o introduce Ordonanţa 30 este şi aceea că sediile de primărie pot fi moderniazte cu bani de la Ministerul Dezvoltării. O altă modificare este adăugarea pe lista beneficiarilor a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Beneficiarii erau până acum doar comunele, municipiile, oraşele şi judeţele.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media