Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Primăriile dâmbovițene au datorii mari la Fondul de Mediu! Popescu: “Respirăm aer toxic. Ne îmbolnăvim!”

Senatorul USR Dragoș Popescu atrage atenția, încă o dată, asupra problemei gunoiului în România. Acesta a solicitat primăriilor din județul Dâmbovița o situație a datoriilor către Fondul de Mediu, datorii cumulate din cauza faptului că nu se reciclează selectiv deșeurile municipale. Deși au răspuns doar puțin peste jumătate din UAT-uri, datoria cumulată depășește 2 milioane de lei.  Deja, mai multe localități din țară au declarat stare de alertă din cauza datoriilor către operatorii de salubritate.

Se poate recicla mai mult, se poate valorifica și se poate colecta separat, selectiv!

Doar 55 de primării din județul Dâmbovița au răspuns solicitărilor mele cu privire la datoriile pe care le au către Fondul de Mediu din cauza faptului că nu reciclează deșeurile. O datorie totală ce depășește 2.150.000 ron.

În scurt timp, dacă fiecare instituție în parte nu își face treaba, România va fi îngropată sub gunoaie. Este o problemă care ne afectează pe fiecare în parte. Respirăm aer toxic. Ne îmbolnăvim.” a spus senatorul Dragoș Popescu.

Acesta a criticat diminuarea acțiunilor autorităților de mediu.

Autoritățile asistă nepăsătoare sau, din când în când, anunță triumfător patrulări în zonele catalogate deja de risc.

Acțiunile cu care ne obișnuise în ultima perioadă Garda Națională de Mediu sub conducerea colegului meu Octavian Berceanu s-au diminuat considerabil. Arderile de deșeuri au devenit acțiuni cotidiene, fumul dens este surprins foarte des în fotografii sau înregistrări video devenite virale pe rețelele de socializare. Deși există sesizări numeroase cu privire la calitatea aerului rezultatele se lasă așteptate.

Poluarea înseamnă boală sau moarte. Este nevoie ACUM de modificări legislative, de acțiuni în forță ale instituțiilor abilitate, de respectarea normelor de mediu și implicarea tuturor autorităților locale și centrale.  Așa nu se mai poate! Viața noastră este în pericol. (…) Eu voi continua, din Parlament, să inițiez sau să susțin modificări legislative și prin diferite acțiuni să determin autoritățile și administrațiile locale și naționale să ia măsuri.” a mai declarat senatorul USR.

Dragoș Popescu a depus o inițiativă legislativă care înăsprește sancțiunile în cazul celor care ard sau îngroapă illegal deșeuri. Dacă legea va fi votată, îngroparea, arderea sau incendierea ilegală a deșeurilor va constitui infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Acesta a propus ș interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor, majoritate provenite din arderi ilegale. Propunerea a  primit deja avize favorabile de la Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media