Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – Șumi

   Ies noaptea prin curte, așa, de aeriseală. Îmi place să văd stelele, obicei din copilărie, sau să arunc o privire pe stradă. Cunosc toți maidanezii, e drept că sînt din ce în ce mai rari. Am observat că apar după ce se trage cu petarde, oficial sau la particular. Cîini care aveau un cămin dar care acum aleargă bezmetici pe străzi în căutarea căminului pierdut… Aseară a trecut unul foarte interesant. Nu uda stîlpii, nu căuta de mîncare. Doar se oprea la porțile caselor cu etaj, fără gard în față. Părea a fi husky sau foarte mult husky. Am ieșit în stradă și  l-am chemat la mine. S-a apropiat foarte curajos și încrezător, m-a lăsat să îl mîngîi. Avea un medalion auriu pe care scria „JO” și un număr de telefon din prea multe cifre ca să fie din România. Nu începea cu prefixul nostru. Cățelul a plecat repede, n-am apucat să rețin cifrele. A lătrat înainte să plece, vesel.

   Nu știu de ce am așternut rîndurile astea, poate că m-a frapat liniștea cîinelui. Cînd eram copil mă speriau cîinii, mă ascundeam după fustele mamei sau bunicii cînd vedeam vreunul pe stradă, liber. Cînd mergeam cu tata nu-mi era frică deloc. Probabil că animalele simt oamenii puternici. 

   Mult mai tîrziu am încetat să mă mai sperii de cîinii vagabonzi. Erau doar niște suflete în căutare de mîngîiere și care nu găseau decît lovituri și înjurături. 

   Așa l-am cunoscut pe Șumi. Pe stradă. Era foarte temător, cu greu se apropia de mîncarea și apa pe care i le puneam în caserole în fața porții. Pe vremea aia plecam des din oraș, cu zilele sau săptămînile, n-aș fi putut să-l las în curte. Cînd eram acasă, mă urmărea peste tot în oraș. De cîteva ori a stat în fața teatrului, ore întregi, pînă terminam repetițiile sau spectacolul. Nu îi plăcea să intre în curte, rar se încumeta.

   O dată, însă, a apărut în fața porții murdar și rănit. A intrat în curte fără teamă, m-a lăsat să îl spăl și să îl oblojesc. Nu a mai plecat de atunci decît extrem de rar, cînd, din greșeală, lăsam poarta deschisă. Dar se întorcea foarte repede. Făcea o tură pe strada căreia îi fusese stăpîn și apoi lătra scurt, la poartă, să îi dau drumul acasă. Da, acasă. 

   Acum se uită la mine cu ochii lui „de cafea”, parcă mă întreabă: bobițe sau conservă? N-ai și niște supă cu os?

 

   P.S. Numele de Șumi vine de la Schumacher, pilotul de Formula 1. Șumi, cînd mă vedea de departe, alerga fluturîndu-și urechile, pînă în dreptul meu, apoi se răsucea la 180 de grade, pe coadă sau pe fund și stătea drept cu limba scoasă, să-l mîngîi sau să îi dau parizer. Prefera parizerul!

                                                    

PUIU JIPA este actor la Teatrul „Tony Bulandra”, regizor și dramaturg; a devenit târgoviștean, de strada Liniștei, cu aerul lui republican de Ploiești…

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media