Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Vasile Horga despre anomaliile Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi

Puterea are întotdeauna dreptate. Și atunci când nu are, este valabilă prima afirmație. Cam așa pare că merg treburile prin Parlamentul Românei. Uitându-ne ce mai fac aleșii noștri, am dat la Camera Deputaților de Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.  Proiectul de Lege urmărește stimularea  cumpărării de autoturisme noi, având ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat. Conform legii contribuţia achizitoruli este de  5%. Preţul autoturismului este de maxim 50.000 de lei  dincare vor fi scăute eventualele cupoane Rabla sau Eco tichete.

La nivelul discuțiilor comisiilor de specialitate,  în cadrul comisiei de buget – finanțe, conform documentelor de pe site-ul camerei, deputatu PNL Vasile Horga a avut mai multe amendamente la acestă lege.

De exemplu redefinirea în lege a noțiunii autoturism nou. Conform textului inițiatorului, autoturismul care poate fi achiziționat prin acest program nu poate depăși 50.000 de lei,  discriminând evident vânzătorii de autovehicule și avantajând prin lege autoturismele cu valoare de pana la 50.000 lei. Horga, împreună cu un alt coleg liberal au propus eliminarea pragului de 50 000 de lei,  cerând impunerea prin lege ca autoturismul  să îndeplinească cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5 și să fie achiziţionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Acest amedament a fost adoptat de comisie. 

Un alt amendamet care a fost admis este cel despre creditul acordat. Liberalii au propus limitarea sumei creditului acordat de o instituție de credit pentru o anumita achiziție si nu prețul achiziției, așa cum scria în proiectul de lege, astfel încât dacă persoana fizica dispune și de alte surse de venit atunci aceasta va putea completa creditul și va putea opta pentru un autoturism cu un preț mai mare. 

Alte amendamente si discuții puteți găsi AICI

Interesant este că odată ajuns în plen, proiectul a fost… întors la comisia de buget și finanțe pentru a fi rediscutat. Iar la rediscutare, amendamentele admise inițial au fost respinse.

 Contactat telefonic deputatul liberal ne-a explicat: „La primul raport amendamente noastre au fost admise, dar în plen  şeful grupului PSD a cerut retransmisia al comisie. Lucru care s-a și întâmplat și ne-am trezit că a doua oară au fost toate respinse. Noi le-a susținut și în plen. Eu îmi mențin punctul de vedere, proiectul în forma în care a trecut dezavantajează producătorii care sunt obligați să vând cele mai ieftine produse, dar și cetățenii care vor să beneficieze de program.  Sunt de acord ca statul să garanteze doar pentru o anumită sumă, pentru a ajuta cetățeanul, dar nu să îi impunem noi ce autoturism să își cumpere, ca așa doresc parlamenatarii PSD.”

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media