UE schimbă regulile! Târgoviştenii săraci îşi pot reabilita blocurile cu o contribuţie de doar 10%

Vechea procedură de finanţare însemna 50% cota de la Guvern, 30% de la primărie şi 20% de la asociaţie. În Târgovişte, după această schemă, au fost reabilitate 90 de blocuri.

O altă noutate este şi modul în care se împart cei 40% între primăria şi asociaţiile de proprietari. Normele Uniunii Europeane stipulează 3 situaţii în funcţie de veniturile locatarilor. Dacă acestea nu depăşesc 150 de euro net, pe cap de locatar al blocului respectiv, contribuţia asociaţiei va fi de doar 10%, 30 revenind administraţiei locale. Pentru blocurile cu locatari mai înstăriţi, ale căror venituri nu trec de 350 de euro net, cele 40 de procente vor fi împărţite în mod egal între primărie şi asociaţii. Doar dacă venturile depăşesc 500 de euro net, pentru fiecare locutor al imobilului, locatarii trebuie să achite 30% şi primarii 10%. Astfel de situaţii nu există la nivelul Târgoviştei. “Dosarele trebuie depuse la primărie foarte repede. Regula este primul venit, primul servit, iar la nivelul primăriei Târgovişte avem un birou de eficienţă energetică unde asociaţiile sunt aşteptate cu documentele”, a precizat Gabriel Boriga, primarul municipiului.

Uniunea Europenă a stabilit noi reguli şi în privinţa lucrărilor ce pot fi finanţate. Este vorba despre reabilitarea termică a anvelopei blocului sau reabilitarea instalaţiilor de încălzire, dar doar în cazul blocurilor racordate la sisteme centralizate de furnizare a agentului termic. Nu se mai pot finanţa reabilitarea acoperişurilor, a teraselor sau a subsolurilor. În prezent, la nivelul municipiului sunt 300 de blocuri, care pot accesa programul european.

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro