Declarație de presă
Sunt un susținător al ministrului Teodorovici în ceea ce privește impozitarea bacșișului (ordonanța de urgență nr. 8/2015). Pe scurt vă spun și motivul: sunt sătul să văd cum unii sunt proști și plătesc toate taxele și impozitele iar alții sunt „băieți deștepți” și oficial vând două fripturi pe zi într-un restaurant central. Nu pot să mă împac cu ideea că unii angajatori plătesc salariile corect, întocmai și la timp, cu toate impozitele aferente iar alții „angajează” ospătari și bucătari în cel mai bun caz cu program de patru ore. Eu nu-mi pot imagina cum din patru în patru ore se schimbă tura ospătarului dar, probabil că se poate!
Înainte de a fi șters din lista de prieteni a facebook-ului, spun celor care sunt supărați pentru că susțin impozitarea bacșișul: încheiați contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, oferiți un salariu decent care să fie inclus în costul preparatelor din meniu și nu vă mai gândiți că ospătarul trebuie să trăiască din bacșiș. Ospătarul trebuie să trăiască din salariu! Și dacă un client este foarte mulțumit de serviciul său, atunci cu mare plăcere va da un bacșiș care…se va impozita. Pentru că așa este normal.
PS: Vorbeam de impozitarea bacșișului și un amic îmi spunea că a fost într-un restaurant în Londra unde pe meniu scria „serviciu inclus” drept pentru care a plătit exact cât era scris în nota de plată. Nimic în plus. Cum nici Târgoviștea nu este Londra, nici în restaurantul său nu scrie pe meniu „serviciu inclus”. Și nici nu poți să nu lași un bacșiș!
Valentin Calcan – Senator
15 mai 2015
Nu asta este solutia. Solutia este urmatoarea: impozit forfetar dupa numarul de locuri si suprafata. Ce salariu au negociat patronii si angajatii sau programul de lucru nu e treaba statului. Stie statul cum functioneaza un restaurant?