ortooxacell kiss2022.gif Flax

Se scumpesc dulciurile! Află care este motivul!

Ciocolata, cozonacii, prăjiturile şi băuturile carbogazoase vor continua să se scumpească şi în acest an, spun specialiştii consultaţi de EVZ. În 2011, zahărul a fost în topul creşterilor de preţuri alimentare, cu aproape 19%, conform Institutului Naţional de Statistică

„Preţurile vor creşte cu 15- 20% în următoarea perioadă, în principal din cauza creşterii preţurilor la combustibili, materii prime şi energie”, estimează Ioan Micula, unul dintre proprietarii grupului European Drinks&Foods.
Şi Aurel Popescu, preşedintele Rompan, vorbeşte despre creşterea preţurilor începând cu luna martie. „În acest an cumpărăm zahărul cu peste 5 lei pe kilogram, faţă de 2,3 – 2,7 lei pe kilogram, cât era în 2011. Probabil că vom asista la o scumpire a produselor de patiserie cu 15- 20%, din luna martie”, a afirmat acesta. Preţul zahărului are un impact de 15-20% în cazul produselor de patiserie şi de 30- 40% la dulciuri şi băuturi carbogazoase.

Preţul mediu cu care îşi vor vinde marfa producătorii de sfeclă de zahăr va rămâne aproape neschimbat faţă de 2011, ne asigură Ioan Gherman, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România. „Preţul mediu din 2012 va rămâne, sper, la acelaşi nivel cu cel din 2011, de 35-36 euro pe tonă. La nivelul Uniunii Europene, preţul minim e garantat la 26,29 euro/ tonă la un conţinut de 16% de zahăr. La acesta se adaugă diversele bonusuri oferite de fabrici, iar preţul poate creşte în urma negocierilor dintre producătorii de sfeclă şi proprietarii de fabrici”, a explicat Gherman.

În plus, preţul zahărului poate creşte din motive precum devalorizarea monedei euro faţă de dolarul american, cursul valutar şi stabilitatea politică în România, exporturile şi consumul din ţări precum India, China şi Thailanda şi cererea de bioetanol.
Criza economica şi financiară afectează direct consumul, iar creşterea preţului la petrol şi gaze ar putea mări considerabil costurile de producţie.
„În industria alimentară, circa 40-50% din activitate se desfăşoară în afara legii. Creşterea taxelor i-a determinat pe mulţi producători să treacă în această zonă. Cei care vor să rămână corecţi sunt sufocaţi de taxe şi mulţi dintre ei închid porţile”, a explicat acesta.

Şi producătorii de zahăr atrag atenţia asupra fraudelor din comerţul intracomunitar cu zahăr, care afectează întreaga industrie şi prejudiciază bugetul de stat. Alte probleme sunt susţinerea culturii sfeclei de zahăr, asigurarea aprovizionării cu materie primă şi preţul gazelor naturale.

sursa:www.evz.ro

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media