kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

,,Salariații care lucrează astăzi, în România, cu salariul minim sunt săraci’’ (Nicolae Dragodănescu, lider de sindicat)

De la 1 ianuarie 2021, salariul minim brut pe țară garantat în plată crește de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut /lunar! Asta înseamnă că, anul viitor, persoana  plătită cu salariul minim pe economie va primi, în mână, 1.386 lei, în loc de 1346 lei, cum este în prezent.

Nemulțumiți de creșterea simbolică a salariului minim pe economie, de numai 40 de lei net, sindicaliștii de la Cartel ALFA au protestat astăzi, timp de două ore, în fața Ministerului Muncii. În ceea ce privește cuantumul salariului minim pe economie din România,  președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu susține că este ,,anormal să fii salariat, să lucrezi, să ai o activitate… și să fii sărac’’.

,,Noi, cei de la Cartel ALFA,  avem același obiectiv de când ne știm, să ieșim din zona de sărăcie cu salariul minim. Ca să ieșim din zona aceasta de sărăcie trebuie ca salariul minim să fie cel puțin 60% din salariul mediu  net la nivel național, ceea ce nu se întâmplă în România. Salariații care lucrează astăzi, în România, cu salariul minim sunt săraci. Este anormal să fii salariat, să lucrezi, să ai o activitate și să fii sărac. Trebuie să ieșim din zona de sărăcie.

Înțelegem cu toții că este criză, înțelegem cu toții că lucrurile nu sunt tocmai roze, dar pe de altă parte mecanismul de creștere al salariului minim imprimă, și pe verticală și pe orizontală, niște mecanisme suplimentare de acumulare a unor impozite și taxe la bugetul de stat. Nu înțelegem atitudinea asta, pentru că productivitatea muncii a crescut cu 4,4%, avem indicatorul depășit. Ar fi fost un lucru bun dacă salariatul ar fi rămas măcar cu 100 de lei net.

Întotdeauna în luna decembrie se stabilește, prin hotârâre de guvern, majorarea salariului minim în funcție de care se stabilesc și altele, respectiv valoarea punctului de amendă, departajarea celorlalte salarii din sectorul bugetar, dar deocamdată avem o problemă cu salariul minim și cu indicatorul social de referință care a rămas blocat cu toate că ar fi trebuit să crească, pentru că pe baza acestuia se calculează toate prestațiile sociale.

O parte din patronate a înțeles necesitatea creșterii salariului minim pentru că degeaba ne văităm că nu mai avem lucrători în România. Dacă patronii de rea credință continuă să angajeze pe salariul minim nu au decât să constate că nu vor mai găsi salariați în curând. Și în cadrul patronatului există câteva uniuni patronale care au fost de acord cu creșterea salariului minim,  corectat cu inflația și productivitatea muncii și se apropia destul de mult de cererile sindicatului.

Cealaltă zonă, a patronatului, nu neapărat că nu este reprezentativă, dar reprezintă un sector cu o pondere foarte mică în total patronate în România,  au fost de acord să înghețe salariul minim… Onor Guvernul a venit cu o soluție de compromis, să fie acolo… pe lângă inflație, ceea ce înseamnă o conservare, dar numai conservare nu o să fie pentru că  în ianuarie se liberalizează piața energiei, unele prețuri deja au crescut…’’, a declarat președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media