Persoanele cu o vechime mai mică de 15 ani nu vor mai primi pensie, ci indemnizații sociale

Conferinţa de presă, de astăzi, de la Casa de Pensii Dâmboviţa a avut în prim plan proiectul noii legi a pensiilor care se află în dezbatere publică până pe data de 20 septembrie 2018!  Directorul Casei de Pensii Dâmboviţa, ing. Dorel Pantilin a ţinut să sublinieze că noul act normativ privind sistemul public de pensii se bazează pe mai multe principii fundamentale, precum contributivitate, adică plata în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionarii care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor (n.n. Dacă va mai avea cine să le plătească, dată fiind natalitatea scăzută şi migraţia masivă în străinătate); imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Pensionarii au primit asigurări  de la legiuitori că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării şi nu se modifică nici vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici stagiul complet de cotizare. „Se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, concediului de creştere copil, pensiei de invaliditate, concediului medical, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice prevăzute de legislaţia în vigoare. Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. Contractul de asigurare facultativă se poate plăti în actuala lege doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi dar, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze cinci ani. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani. De asemenea s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator.

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş, iar în sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie. Proiectul de lege mai  prevede ca persoanele cu o vechime mai mică de 15 ani să primească o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al 4 – lea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil. Cu privire la acordul global şi alte drepturi de natură salarială – se vor valorifica toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii (sporuri, acord global, al 13 – lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri). Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Ca şi excepţie, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, exceptând perioada când a beneficiat de pensie de invaliditate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. În cazul pensiei de urmaş apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat, în situaţia în care nu optează pentru pensie de urmaş. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. (Exemplu – soţul supravieţuitor are o pensie mai mare decât jumătate din pensia defunctului”, a precizat directorul Casei de Pensii Dâmboviţa, ing. Dorel Pantilin (foto).

Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare, iar valoarea punctului de pensie se va actualiza astfel: 1265 de lei în 2019, 1775 de lei în 2020, 1875 de lei în 2021, iar din anul 2022 valoarea punctului de referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia. Legea va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021, cu excepţia valorilor punctului de pensie… din 1 septembrie 2019 (1265 lei) şi 1 septembrie 2020 (1775 lei).

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro