ortooxacell kiss2022.gif Flax

Minoritatea romă a fost week-end-ul acesta, la Sinaia, în atenția specialiștilor români și străini (foto)

 

De asemenea, meșteri argintari și împletitori și-au prezentat produsele în cadrul unei expoziții permanente, pe parcursul conferinței, iar oaspeții s-au bucurat de concerte live de jazz, la sfârăitul seminariilor și dezbaterilor din cadrul conferinței.  Prezent la eveniment, secretarul de stat în MADR Achim Irimescu  a declarat că în statele din Estul Europei, în țări precum Spania, de exemplu, situația romilor este mai bună decât în România, dar a recunoscut că nivelul de dezvoltare al țării noastre este altul. În plus, Damian Drăghici, consilier al Guvernului, a pus accentul pe implicarea ONG-urilor în problema integrării romilor, implicare care, de multe ori, nu se datorează unor motive clare. Acesta a mai afirmat că este nevoie de o nouă cale de a alege experți locali care să facă lucrurile din pasiune, În schimb, prof.Corneliu Bucur (foto 5, stânga), de la Academia Artelor Tradiționale din România crede că autoritatea locală nu este dispusă să-i accepte pe romi, chiar dacă o parte dintre ei sunt intelectuali, iar acestei etnii fac parte din cultura românilor, ei fiind purtătorii unei mitologii. Eforturile unui grup restrâns de persoane, din care el însuși face parte, de a-i integra pe romi în societate, un exemplu fiind cel al propriei persoane, prin înființarea Muzeului civilizației tradiționale  romilor din Sibiu, nu sunt, însă, suficiente. Pe de altă parte, Bucur nu a negat că o parte din mișcarea romă este compromisă. Acesta a punctat câteva dintre beneficiile pe care le-ar aduce strategia Guvernului de integrare a etniei rome, precum crearea a 300 de locuințe pentru aceștia, un proiect pilot ce ar presupune un centru social comunitar, dar și creșterea numărului de locuri speciale pentru tinerii de etnie romă la studiile de master și poate chiar doctorat. Rasismul instituțional , un lucru real cu care se confruntă etnia romă,  a fost adus în discuție de Gruia  Bumbu (foto 5, centru), reprezentant al Asociației Pakiv România, care a prezentat un studiu de caz ce are ca scop creșterea accesului pe piața muncii și anume cooperativele pentru femei. Acesta a mai pus punctul pe i în ceea ce  privește studiile superioare la tinerii de etnie romă, aducând ca exemplu faptul că, în ultimii 10 ani, doar 12 persoane de etnie romă, din care 3 femei, au absolvit cursurile unor facultăți de economie.

Studii de caz pentru bune practici

În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe studii de caz privind sprijinirea și integrarea minorității rome. Unul dintre acestea este programul irlandez de asistență medicală pentru comunitatea Travellers, prezentat de Siobhan Curran și Johnny MC Donagh, din Pave Point Dublin, care expus audienței beneficiile acestui program pentru comunitatea Travellers, nomazi, ce reprezintă 8% din populația irlandeză. Un alt studiu de caz a fost cel prezentat de prof. Corneliu Bucur, de la Academia Artelor Tradiționale din România, „Educație prin cultură și patrimoniu, recurs la identitate”. Au avut loc și ateliere de lucru pe măsurile 141 (agricultura de semi subzistență) și 312 (sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi).


800 de milioane de euro, bani europeni, blocați în proiecte care urmează a fi anulate

În cadrul unei conferințe de presă organizate în timpul evenimentului de la Sinaia, secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu a declarat că aproximativ 1000 de proiecte întocmite în anii 2008, 2009 și 2010, de cetățeni de etnie romă, ar putea fi anulate, întrucât nu respectă cerințele UE. Valoarea acestora este una considerabilă, de 800 de milioane de euro.

 

În Dâmbovița, numărul romilor, mai mare cu 10.000,  în ultimii 10 ani

 

Potrivit datelor provizorii ale recensământului populației din 2011, numărul persoanelor de etnie romă din județul nostru a crescut, în ultimii 10 ani, cu aproxmativ 10.000 de persoane, de la 16.534, la 26.200 de cetățeni. Cu siguranță, numărul acestora este, însă, mult mai mare întrucât foarte mulți dintre ei nu au acte de identitate sau domicilii stabile, motiv pentru care nu au fost recenzați. La nivel național, numărul populației de etnie romă, stabilit în urma recensământului este de 619 mii persoane (3,2%).

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media