Indemnizația pentru mame. Dispare plafonul maxim de 3.400 lei şi banii se acordă 2 ani

Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a adoptat în data de 8 martie un pachet de măsuri pentru încurajarea natalităţii şi pentru sprijinirea tinerelor familii.

Astfel, începând cu 1 iulie 2016, părintele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, a realizat – timp de 12 luni – venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Indemnizaţia reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din  ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, plafonul de 3.400 de lei a fost desfiinţat.

Dacă decid să se întoarcă în câmpul muncii, mamele vor primi un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită (adică 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată).

Indemnizaţia lunară va fi majorată cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară pentru gemeni, tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil.

Deputat Iulian VLADU,

Vicepreşedinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro