Finanțarea “per capita” impune jonglerii pentru plata salariilor, în școlile din Dâmbovița

Distribuie:

Subfinanțarea  învățământului, prin nealocarea celor 6% din PIB, rămâne în continuare principala problemă a sistemului care se luptă să supraviețuiască în condițiile în care numărul copiilor este din ce în ce mai mic.

În opinia liderului de sindicat din învățământul dâmbovițean, prof. Emil Poamă finanțarea “per capita”, adică pe elev,  împiedică buna desfășurare a actului educațional  și îi determină pe cei în măsură să asigure plata salariilor să facă mici artificii, pentru ca profesorii să fie cât de cât mulțumiți.

,,Cele mai mari nemulțumiri ale celor din învățământ sunt vechi și vedem că se tot perpetuează… Este problema finanțării sistemului de învățământ. Aceasta este problema care ne creează cele mai multe dificultăți pentru că sistemul de finanțare din învățământ, așa numitul sistem per capita este total incorect și insuficient pentru a asigura funcționarea sistemului de învățământ în condiții normale. Atâta timp cât procentul acela din PIB rămâne bătut în cuie sau este foarte redus în comparație cu ce ar trebui să fie, în comparație cu ce spune legea  și mă refer la cei  6% din PIB.  Legea educației  spune explicit și foarte exact că bugetul învățământului  este de 6% sau trebuie să fie.  Atingerea acestei  ținte este foarte greu de făcut pentru că niciodată nu s-a dat mai mult de 3,8% din PIB.  Această subfinanțare face ca unitățile școlare din județul Dâmbovița să aibă probleme cu plata, de multe ori, a salariilor și a altor drepturi, pentru că din păcate numărul copiilor din școli, din clase a scăzut foarte mult. Și cum procentul unei școli este format din cheltuielile care trebuie alocate pentru un copil, niciodată nu se poate rezolva problema.  Majoritatea școlilor din Dâmbovița sunt cu deficit bugetar. Foarte frecvent sunt nevoite școlile și autoritățile locale să facă diverse jonglerii pentru a putea să asigure, cât de cât și în limite normale, banii pentru plata salariilor. Alte drepturi sunt greu de obținut,,  ne-a declarat prof. Emil Poamă, președintele Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița.

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro