Femeile primesc sprijin! Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice a fost promulgată!

 

Poliţiştii, obligaţi să meargă imediat la faţa locului

Şapte femei din zece cad pradă violenţei domestice. Dacă până acum mentalitatea generală era că rufele se spală în familie, persoanele maltratate de soţii lor vor avea, de acum înainte, posibilitatea să se apere cu adevărat. Poliţiştii vor fi obligaţi să intervină imediat şi chiar să folosească forţa atunci când dintr-o locuinţă se aud strigăte de ajutor sau dacă cineva îi anunţă că o femeie este agresată de soţul ei.

Sunt considerate acte de violenţă fizică: “lovirea, îmbrâncirea, trântirea, trasul de păr, înţeparea, tăierea, arderea, strangularea, muşcarea, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente prin otrăvire sau intoxicare”. Este considerată o formă de violenţă conjugală şi “interzicerea activităţii profesionale, privarea de mijloace economice, inclusiv lipsire de hrană, medicamente şi obiecte de primă necesitate”.

Agresorul, evacuat în 24 de ore de la incident

Femeia poate primi ordin de protecţie sau de restricţie împotriva soţului bătăuş, în cel mult 24 de ore de la incident. Agresorului i se poate interzice astfel să ia legătura cu victima, să locuiască sub acelaşi acoperiş cu ea, să o contacteze telefonic şi să se apropie la mai puţin de 200 de metri. Totodată, instanţa îl va putea obliga să-i plătească cheltuielile medicale şi de judecată, dar şi costurile cazării sau consilierii. Ordinul de protecţie este un argument puternic împotriva agresorului: dacă nu-l respectă, ajunge după gratii.

Dacă cele mai multe femei agresate preferau să suporte tratamentul, tocmai pentru că nu aveau unde să se ducă, noua lege rezolvă şi această problemă. Victimele se pot refugia în centre de asistenţă sau chiar la anumite familii, pentru o perioadă limitată, cu sprijinul direcţiilor de asistenţă socială. Refuzul primirii în adăpost social sau al acordării de îngrijiri medicale victimelor este sancţionat cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei. Pentru încercarea de a pătrunde în adăpostul victimei, agresorul va fi amendat cu o sumă cuprinsă intre 500 şi 1.000 de lei.

Ce să faci dacă eşti victima violenţei în familie

Dacă sunteţi una dintre victimele violenţei domestice, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să sunaţi la secţia de poliţie de care aparţineţi sau la numărul unic de urgenţă 112.

Pasul următor va fi să depuneţi plângere şi să mergeţi în instanţă pentru a cere ordin de protecţie sau restricţie. Victimele violenţei în familie beneficiază de asistenţă juridică gratuită.

Pentru a obţine un astfel de act, persoana maltratată va trebui să completeze o cerere care va fi scutită de taxa judiciară de timbru şi va fi judecată de urgenţă. Acest ordin nu poate depăşi doi ani, însă, în cazul în care acesta este încălcat, judecătorul poate dispune măsura arestării preventive.

În cazul în care vreţi să părăsiţi domiciliul conjugal, vă puteţi adresa direcţiilor teritoriale de asistenţă socială sau fundaţiilor care sprjină femeile maltratate şi asigură servicii de cazare şi consiliere.

 

sursa:evz.ro

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro