Dreptate nedreaptă! Doar pentru unii dintre angajaţii COS instanţa a dat condiţii speciale

Salariaţii de la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte nu mai văd luminiţa de la capătul tunelului. Au primit o lovitură puternică de acolo de unde se aşteptau mai puţin, de la instanţa care a judecat cererea a peste 300 de salariaţi cu privire la încadrarea în condiţii speciale. După ce primul dosar a primit o sentinţă favorabilă şi aproximativ 40 de oameni au fost încadraţi în condiţii speciale, al doilea dosar a fost admis în parte. Adică, foştii colegii care au muncit în aceeaşi perioadă, în aceeaşi secţie şi aceleaşi condiţii, s-au trezit că unii au condiţii speciale şi alţii nu. Mai urmează o serie de  dosare pentru care reprezentanţii sindicatului se luptă, dar pentru deznodământul cărora se tem. „După 2001 s-au desfiinţat aceste grupe de muncă şi s-a trecut la condiţii speciale, în baza lui HG 1025/2001. COS a obţinut avizul de incadrare in conditii speciale , dar în cărţile de muncă ale oamenilor nu au fost trecute condiţiile, cu toate că se încadrau. Până în 2006, pentru aceste condiţii speciale nu se plătea nimic în plus de către angajator. După 2006, într-adevăr, s-a impus o plată, în plus, la Casa de Pensii. Oamenii şi-au dat seama că nu au fost încadraţi corect în condiţiile de muncă în momentul în care au fost daţi afară şi li s-au inmanat cărţile de muncă.

În 2011, am pornit o acţiune pentru vreo 40 de oameni pentru a le obţine aceste condiţii speciale şi le-am obţinut. S-a făcut expertiză, tribunalul a admis acţiunea, Mechel-ul a făcut recurs, Curtea de Apel a respins recursul. După câştigarea acestei tranşe, în 2012 au mai fost introduse  mai multe dosare. Aici s-a rupt firul. Din acest moment, nu s-a mai câştigat nimic.  Unul singur a rămas şi în recurs, s-a judecat şi recursul, care a fost respins. Aceeaşi apărare, aceeaşi expertiză, cu  acelaşi expert, culmea, acelasi complet de judecata care a admis prima acţiune, a respins urmatoarele dosare care le-au fost repartizate. Ba mai mult, la unul dintre dosare pe portalul instantei de judecata a aparut in data de 11.06.2013 solutia de admitere a actiunii, ca dupa trei zile, solutia sa fie schimbata, si sa admita in parte actiunea. Sunt disperaţi oamenii. Nici eu nu am  vârsta de pensionare, dar mă gândeam că peste 7 ani de zile pot ieşi la pensie. După atâţia ani în spate de oţelărie, de laminoare, este absurd sa astepti pana la  60 de ani pentru a putea iesi la pensie.”,  a precizat liderul sindicatului ”Metalurgistul”, Gabriel Banu. Acesta  a mai spus şi că a adresat o plângere la CEDO. Pe de altă parte, liderii salariaţilor bănuiesc că nici statul nu e foarte bucuros şi dornic  să dea dreptate angajaţilor.

„Dacă pierde, COS va trebui să plătească 5% la fondul de salariu al fiecărui salariat începând din 2006, până în prezent, ori ruşii fac economie, încadrând în alte condiţii, la un nivel mai mic şi plătesc mai puţin. Eu personal tind să cred că în perioada de 8-10 luni scursa de la primul dosar la următoarele, statul roman si-a bagat coada, pentru a nu  ingreuna fondul de pensii. Una e să-mi dea mie pensie la 52 de ani, alta e să-mi dea la 57. ”, a mai precizat Banu.

În acest moment, COS Târgovişte mai are 1370 de angajaţi, fiind în funcţiune Oţelăria şi Laminorul, la o încărcare de 60-70%.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro