Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

Analize fizico-chimice ale apei, caracteristici ale acestora

Atunci când se dorește să fi efectuata o analiză a apei, în funcție de anumite scopuri precise pot fi analizate proprietățile fizico-chimice ale acesteia. Parametrii care urmează a fi analizați sunt aleși în funcție de obiectivul dorit
Proprietățile fizice și chimice ale apei

Atunci când se fac analize fizico-chimice în laboratoarele speciale, proprietățile fizice și chimice ale apei care sunt urmărite se referă la temperatura apei, la conductivitate, la pH, la turbiditate, ioni majori, fier, fluor, aluminiu, oxigen dizolvat, oxidabilitate. Temperatura apei este un parametru care se referă la confortul pe care îl oferă aceasta utilizatorilor, însă prin evidențierea contrastelor de temperatură se pot obține indicații cu privire la originea și debitul apei. Conductivitatea măsoară capacitatea apei de a conduce curentul între doi electrozi, iar majoritatea materialelor dizolvate în apă se găsesc ca ioni încărcați electric. Măsurarea conductibilității permite evaluarea cantității de săruri dizolvate în apă, iar constrastele de conductivitate fac posibilă evidențierea poluării, a zonelor de amestec sau infiltrare.

pH-ul măsoară concentrația ionilor de hidrogen din apă, prin acesta traducându-se echilibrul dintre acid și bază pe o scară de la 0 la 14, 7 fiind pH-ul neutralității. Acest parametru caracterizează un număr mare de echilibre fizico-chimice și depinde de mai mulți factori, inclusiv de originea apei.

Turbiditatea permite specificarea unor informații vizuale despre apă, aceasta referindu-se la prezența unor particule în suspensie în apă. O turbiditate crescută poate permite microorganismelor să se atașeze de particulele în suspensie, iar aceasta se măsoară cu ajutorul unui turbidimetru.

De ce este importantă analiza apei?

Din categoria multiplelor analize de mediu care pot fi realizate în scopuri diverse, analiza apei are un impact esențial inclusiv asupra productivității sau sănătății umane, mai ales dacă este vorba despre apa potabilă.

Apa este o nevoie de bază pentru oameni, pentru animale, pentru culturi, tocmai de aceea este important să cunoaștem contribuțiile pe care le are apa în natură și mediu.

Analiza chimică și bacteriologică a apei face posibilă evidențierea posibilelor riscuri de contaminare a apei. Pentru a preveni orice problemă de sănătate legată de consumul de apă, este recomandată efectuarea unor analize de apă în laboratoarele de specialitate.

O apă infestată poate avea consecințe total nedorite asupra sănătății consumatorului. Calitatea producției de orice fel trebuie să respecte specificațiile industriei alimentare, iar analiza apei este cea cu ajutorul căreia ai posibilitatea de a preveni orice problemă de sănătate în producție.

De asemenea, apa poluată sau contaminată are un impact asupra mediului înconjurător, iar o analiză de mediu corespunzătoare îți permite să gestionezi mai bine resursele de apă de care ai nevoie pentru desfășurarea activităților în gospodărie, profesionale sau economice.

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]azetadambovitei.ro
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media