Viorel Cigăran, DADR Dâmbovița: ”Sistemul de irigații va trebui regândit, actualizat, pentru că aici este nevoie de investiții”

 

O speranță se întrevede abia în 2014, când se pare că România ar putea beneficia în viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020 de fonduri structurale pentru sectorul de irigaţii, aceasta fiind, pe lângă creşterea subvenţiilor pentru fermieri, una dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reprezentanții Direcției Agricole Județene cred că va fi ceva de lucru aici, dar cu siguranță va merita efortul și investiția. “Este clar că tot sistemul de irigații va trebui regândit, actualizat, pentru că aici este nevoie de investiții, dar cred că odată făcute investițiile se vor recupera destul de rapid și va fi pe termen lung. Dâmbovița cred că ar avea condiții și chiar o oportunitate pe această linie și mă refer la faptul că avem un canal, Titu-Ogrezeni, care ar putea deservi un număr mare de localități, avantajul acestuia fiind că circulația apei este una gravitațională, deci nu se consumă energie pentru a se aduce apă, traversează un număr important de localități și cel puțin pentru legumicultură apa este esențială”, spune Viorel Cigăran, directorul adjunct al DADR Dâmbovița.

În Dâmboviţa, sunt recunoscute două organizaţii ale  utilizatorilor de apă. Una dintre acestea se află în zona Odobeşti-Crovu, pe o suprafaţă de 1410 ha, şi aceasta irigând, însă, în fiecare an, puţin peste 500 de hectare de teren, din cele aproximativ 34.000 de ha, suprafaţa amenajată în judeţ. Cea de-a doua organizaţie, ce se află la Potlogi, pe 1460 de hectare, s-a constituit juridic, dar nu a preluat, încă, patrimoniul. În plus, în mai multe zone din judeţ, hoţii au furat tot ceea ce au putut din amenajările de irigaţii care, începând cu anul 2008, au fost trecute în conservare fără pază, fiindu-le retrasă recunoaşterea de utilitate publică. Cele mai mari probleme sunt la Titu, Produleşti şi Costeşti Deal, unde hoţii au furat fierul, după care au trecut la conductele de azbociment.

NOTĂ: Preluarea acestui articol se poate face în limita a 500 de caractere şi numai cu menţionarea sursei prin link valabil


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro