Semne bune anul nu are pentru pomicultura dâmbovițeană

Anul 2015 va fi unul cel puțin la fel de prost ca anul trecut pentru pomicultorii dâmbovițeni. Specialiștii spun că în foarte multe livezi florile pomilor deja s-au scuturat. În acest sens, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni, Ion Oprea, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că este al treilea an în care sunt probleme în pomicultură.

Sunt parcele în bazinul Voinești unde pomii au fost plini de flori, nu au legat și această cădere a florilor ne-am tot uitat pe ultimii ani și nu știu exact….dar s-ar părea că am avut temperaturi scăzute. A nu se înțelege temperaturi cu minus, dar temperaturi scăzute noaptea și ridicate ziua și nu s-a făcut polenizarea. Atunci, din păcate, pomicultorii vor trebui să strângă cureaua și să găsească soluții. Suntem și defavorizați din punctul acesta de vedere. Dacă la cultura mare sau alte culturi poți să renunți și să întorci brazda, aici nu prea poți”.

În plus, săptămâna trecută se pare că au fost căderi de grindină în zona Gemenea.

Cu toate că lucrurile nu stau deloc bine pentru pomicultori, Ion Oprea spune că nu se pune problema ca prețul fructelor să crească.

Chiar dacă va fi sau nu cazul de probleme cu desfacerea producției anul acesta, în ultima vreme, în acest sens, al vânzării producției, una dintre soluțiile care sunt înaintate mereu de către autoritățile în domeniu producătorilor este asocierea, despre care președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni nu are o părere foarte bună, în forma despre care se vorbește acum.

„Tot se cere să se asocieze. La acest moment, pe termen scurt, pomicultorii nu-și văd interesul. Să mă asociez ca să vând. Păi marfa bună oricum o vând. Ce fac cu restul? Dacă vii la micul producător și dacă mai vii și în zona Voinești, unde a fost zonă necooperativizată, să spui să se asocieze că altfel scazi sprijinul de la APIA sau dai punctaj mai mic pentru individual, nu ține. Asocierea eu o văd într-un singur sens: să-i ajutăm să producă și atunci nu le va trebui să le spună nimeni să se asocieze. În momentul în care ai producție și rămâi cu ea, faci ceva, te unești. Trebuie să-i dai motiv producătorului”-Ion Oprea, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro