Seceta prelungită a afectat culturile de porumb și floarea soarelui în Dâmbovița

Seceta din această vară a afectat culturile agricultorilor dâmbovițeni, în special pe cele de porumb și floarea soarelui, dar și culturile furajere. Specialiștii au început la finele săptămânii trecute vizitele în teren, pentru a centraliza informațiile transmise de primării și a estima pagubele. Două comisii județene vor verifica datele în teren. O comisie este constituită din reprezentați ai APIA, ANAF, Stația Meteorologică și ai ISU. Cea de-a doua comisie, pentru situații de urgentă, este formată din reprezentați ai ISU, Direcției Agricole și ai Prefecturii.

Potrivit informațiilor oferite de inginer Viorel Cigăran, director adjunct al DAJ Dâmbovița, zece localități dâmbovițene au transmis până acum informații privind pagube la culturile de porumb și floarea soarelui, însă numărul este în creștere. Localitățile afectat până acum sunt: Finta, Morteni, Răscăieți, Vișina, Produlești, Uliești, Șelaru, Raciu, Cornești, Cornățelu.

Nu se știe încă suprafața exactă afectată, însă doar în localitățile Vișina și Răscăieți  au fost identificate la sfârșitul săptămânii trecute 3500 de hectare cu porumb și floarea soarelui afectate.

Directorul Viorel Cigăran spune că va fi întocmit proces verbal pentru fiecare solicitant în parte, astfel încât beneficiarii să fie scutiți de plata impozitului pentru norma de venit, pentru culturile afectate, procentual cu gradul de pierdere pe care îl stabilește comisia. De asemenea, se așteaptă, ca și în anii anteriori, ajutorul de MINIMIS pentru culturile afectate.

Se pare că, spre deosebire de alte județe, unde culturile sunt compromise 100%, în Dâmbovița, culturile afectate, porumb și floarea soarelui,sunt compromise într-un procent situat sub 40%.

Deși nu au fost anunțate probleme până acum în zona pomicolă, se așteaptă ceva pierderi și în acest sector.

 

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro