Dâmboviţa: Două focare de pestă porcină nestinse

Cu două excepţii, medicii veterinari din judeţul Dâmboviţa au reuşit să stingă toate focarele de pestă porcină din judeţ! Cele două excepţii sunt oraşul Răcari şi comuna Teiş. Dacă în primul caz focarul de pestă porcină nu s-a putut stinge din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat Căminul de bătrâni de la Răcari, situaţie care a creat probleme majore autorităţilor publice locale, în cel de-al doilea caz, de la Teiş, se pare că focarul nu a ajuns la termen.

„La nivelul judeţului Dâmboviţa mai avem active doar două focare de pestă porcină care nu au putut fi stinse. Unul  este la Răcari care a ajuns la termen, dar primăria oraşului ne-a cerut puţină clemenţă pentru că a avut şi problema cu Covidul şi le-am făcut această derogare. Mai avem un focar la Teiş, care nu este la termen, aşteptăm să recoltăm probele de sânge.

În rest, toate focarele din judeţ au fost stinse şi mulţumin lui Dumnezeu că s-a rezolvat această problemă, pentru că asta ne mai trebuia să se amestece perioada pandemiei de coronavirus cu perioada pestei porcine africane pentru că ar fi fost foarte greu atât pentru colegii care trebuia să meargă în teritoriu să ia măsurile care se impun, cât şi pentru proprietarii animalelor”, ne-a declarat dr. Sandu Tolea, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa.

Şi cum termenii sanitar veterinari nu sunt chiar pe înţelesul tuturor, l-am rugat pe reprezentantul DSVSA Dâmboviţa să ne explice ce înseamnă „focar la termen”?

„Stingerea unui focar se face după 45 de zile, când trecem la recoltări de probe de sânge în zona în care avem focarul, examinările clinice ale tuturor animalelor din zona respectivă, după care dacă toate lucrurile merg normal şi toate probele ies negative atunci luăm avizul Centrului Local de Combatere a Bolilor şi stingem focarele, deci declarăm focarul stins”, a completat Sandu Tolea.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro