Dâmboviţa: 59 de fermieri s-au înscris în Programul Tomata (ciclul I)

15 mai 2020 a fost termenul limită de înscriere a fermierilor în Programul de sprijin pentru tomate,  valoarea ajutorului de minimis fiind de maxim 3000 euro, pe beneficiar, pe an! La Direcţia Agricolă Dâmboviţa, pentru ciclul I al programului de tomate, s-au înscris 59 de fermieri, de potenţiali beneficiari, numărul acestora fiind mult mai mare decât anul trecut, când s-au înscris la ciclul I doar 27 de fermieri. Despre existenţa ciclului II al programului de tomate, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran nu se poate pronunţa momentan, cu toate că anul trecut au existat 456 de beneficiari ai programului la nivelul judeţului.

„Teoretic sunt două cicluri pe Programul Tomata, ciclul I unde perioada de înscriere este până la 15 mai, iar perioada de valorificare a tomatelor este până la 15 iunie. La ciclul II, teoretic, în condiţiile anilor trecuţi, înscrierea se făcea până în luna septembrie, iar valorificarea trebuia să aibă loc în perioada 1 noiembrie – 20 decembrie.

În momentul acesta vorbim numai de ciclul I, despre ciclul II vom vedea… Anul trecut, la ciclul II, am avut 456 de beneficiari. Anul acesta rămâne de văzut dacă va exista ciclul II finanţat pe Programul Tomata, deocamdată nu ştim. Suma alocată pentru ciclul I o ştim, la sfârşit se va vedea ce se va accesa din banii alocaţi pentru ciclul I, după care se va lua decizia şi pentru ciclul II. Cele mai multe persoane care s-au înscris în acest program sunt din Băleni, Gura Şuţii, dar şi din multe alte localităţi ale judeţului.

Spaţiu protejat se referă în primul rând la seră şi solar, dar beneficiarii trebuie să aibă condiţii de încălzire cel puţin pentru ciclul I pentru că ei, ca să se încadreze în program şi cu valorificarea până în 15 iunie, trebuie să planteze undeva în luna februarie. Ori, în acest caz, dacă nu au încălzire există riscul de a pierde planta. Oamenii cunosc destul de bine acest program de trei ani de zile, din 2017, de când a apărut, şi ştiu ce au de făcut. Programul este unul de succes! Din ce am văzut eu, cei care l-au accesat până acum au investit, şi-au modernizat… şi au făcut în aşa fel încât să fie eligibili în fiecare an. Este un program bun”, a declarat ing. Viorel Cigăran, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro