Cererile pe suprafață nu pot fi încă depuse la APIA, deși luna martie este aproape de final

Deși toată lumea așteaptă debutul Campaniei de primire a cererilor pentru acordarea subvenţiilor pe suprafaţă, aceasta întârzie să înceapă, din cauza faptului că nu s-a dat încă un Ordin de Guvern și nu se știe încă ce acte sunt necesare pentru solicitanți.
A fost emisă, însă, o Ordonanță de Urgență pe 18 martie și se așteaptă ca în maxim o săptămână fermierii să poată depune cererile.
Zilele trecute, Federația Sindicală Terra a trimis un comunicat de presă în care, printre alte probleme semnalate, trage un semnal de alarmă siasupra faptului că, deși la 1 martie 2015 trebuia să înceapă depunerea de cereri pe suprafață la APIA, acest lucru nu se întâmpla și mai grav, nici nu se cunoaște data la care va începe depunerea cererilor, dar se știe că data de sfarșit este 15 iunie 2015.
În acest sens, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase, spune că, oricum, mulți fermierii sunt indeciși în privința culturilor pe care le vor însămânța și majoritatea lasă pe ultima sută de metri depunerea cererilor și că vor avea timp să facă acest lucru. Reprezentantul APIA spune că în luna martie au avut loc întâlniri cu fermierii în teritoriu, deși, din semnalele primăriilor din județ, aceștia nu s-au prea îngrămădit să participe și să se intereseze de modificările aduse acestei măsuri.

“Noi deja am fost în fiecare comună a județului, ne-am întâlnit cu reprezentanții primăriilor cu fermierii, deci au fost anunțați de primării micii fermieri. Fermierii mari au primit chiar înștiințare scrisă să participe la discuții. Spun că nu au participat, nu s-au îngrămădit să vină, dacă erau chiar atât de dornici, mai ales că au fost până pe 12 martie întâlnirile. Ar fi fost curioși să ne întrebe de ce nu ați început dacă ardea. Știau că se schimbă condițiile, știau că se schimbă schemele de sprijin. Au venit. Mai mult mici fermieri, decât marii fermieri au fost. Am avut discuții cu dumnealor. Le-am spus că este foarte important să fie atenți în ce privește identificarea parcelelor agricole, pentru că în toate actele normative care au fost proiecte și care au început să se aprobe, este prevăzută identificarea parcelei, care trebuie făcută echivoc de către fermier. O parcelă identificată eronat este exclusă de la plata pentru anul în curs. Dacă în anii de dinainte de mai permiteam să le corectăm, să le reamplasăm, anul acesta nu ne mai permitem. Se suprapun două parcele, se cheamă fermierii. Amândoi ies de la plată “-Oana Năstase, purtător de cuvânt al APIA Dâmbovița.

Pentru că va începe mai târziu de data 2 martie, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți, fermierii vor putea depune cereri până pe data de 9 iunie, fără a mai plăti penalitatea de 1% pentru fiecare zi peste termenul de 15 mai.
În județul nostru, aproximativ 27.000 de fermieri ar trebui să beneficieze de plățile prin SAPS, pentru o suprafață de aproximativ 160.000 de hectare.
Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Citește și
Federația Sindicală Terra, semnal de alarmă asupra noului PNDR, contestat de Comisia Europeană
Fermierii ar putea scăpa de penalizările de 1% pentru fiecare zi de întârziere a cererilor pentru schemele de sprijin pe suprafață

Cerere unică pentru toate formele de sprijin pentru subvenția pe suprafață


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro