ortooxacell kiss2022.gif Flax

Cât de harnici au fost dâmboviţenii în accesarea măsurilor din cadrul PNDR, în cifre

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, a derulat săptămâna trecută o campanie naţională de informare a reprezentanţilor societăţii civile pentru multiplicarea informaţiilor despre accesarea şi derularea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, acordate prin PNDR.

În cadrul acestei campanii, directorul OJPDRP, Marin Olaru, a făcut şi o prezentare a modului în care au fost accesate măsurile pe Axele Prioritare în cadrul programului PNDR, în judeţul Dâmboviţa.

Astfel, pe AXA 1, măsura 112 (Instalarea tinerilor fermieri) a avut 431 de proiecte contractate, din care 230 au fost finalizate. Pe această măsură, s-au făcut plăţi în valoare de 6 milioane de euro.

Campioane la aceste proiecte au fost localităţile Văleni Dâmboviţa, cu 58 de proiecte, şi Voineşti, cu 60 de proiecte.

“Am fost la o reuniune la Voineşti şi chiar mi-a plăcut punctul de vedere al primarului, care s-a luptat foarte mult să dezvolte proiecte în comuna lui, gândindu-se că peste câţiva ani de zile o să lase bani la bugetul local şi se va întâmpla acest lucru. Mulţi primari spun-A! Nu poţi să iei fonduri europene dacă nu ai bani. E pentru ăia cu bani-Nu este numai pentru ăia cu bani. Programul e şi pentru cei cu bani puţini, dar să vrea să facă ceva”, a spus Marin Olaru.

Pe măsura 121 (Modernizarea Exploataţiilor Agricole), au fost depuse 62 de proiecte, din care 30 sunt finalizate, iar plăţile făcute până acum sunt în valoare de 6,6 milioane de euro.

Pe măsura 123 (Investiţii pentru înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole) , au fost depuse 24 de proiecte, din care 13 sunt finalizate, iar valoarea proiectelor este de 10,3 milioane de euro.

Pe măsura 125 (Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de activitatea de agricultură şi silvicultură), au fost depuse 18 proiecte, din care 9 sunt finalizate, iar plăţile făcute până acum sunt în valoarea de 12,65 milioane de euro.

Pe Axa 2, îmbunătăţirea mediului şi a zonei rurale, prin împădurire, nu a fost depus nici un proiect.

Pe Axa 3, privind calitatea vieţii zonei rurale şi diversificarea economiei zonei rurale, pe măsura 312 (sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microintreprinderi), au fost depuse 78 de proiecte, din care 53 sunt finalizate, iar sumele plătite sunt în valoare de 6,2 milioane de euro.

Pe măsura 313,  Încurajarea activităţilor turistice, au fost depuse 48 de proiecte, din care doar 2 sunt finalizate.

Pe măsura 322, „ Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” , au fost depuse 32 de proiecte, pentru care s-a plătit 49 milioane de euro, plus 34 de proiecte contractate cu ajutorul Gal-urilor, în valoare de 18,8 milioane de euro.

Măsura care a bătut recordul în judeţ, însă, din punct de vedere al numărului de proiecte depuse, poate şi pentru condiţiile mult mai permisive decât în cazul celorlalte măsuri, a fost măsura 141, Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă, unde s-au depus 2343 de proiecte, în valoare de 10 milioane de euro.

Pe Axa 4, LEADER, adresată GAL-urilor, au fost depuse 233 de proiecte eligibile, 100 fiind contractate. În judeţul nostru, sunt înfiinţate 12 GAL-uri.

În total, au fost depuse 5410 proiecte, din care 3210 contractate, în valoare de 175 milioane de euro, din care s-au făcut deja plăţi în valoare de 110 milioane de euro.

Şi, pentru cei care se gândesc să acceseze bani europeni prin PNDR, reprezentanţii OJPDRP spun că paşii ar fi următorii:

-identificarea investiţiei

-adresarea potenţialilor beneficiari la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, unde vor primi toate informaţiile necesare

-stabilirea viabilităţii proiectului

-depunerea proiectului

-verificarea proiectelor

-selecţia

-verificarea proiectului

-semnarea proiectului

Reprezentanţii OJPDRP spun că sunt discuţii pentru simplificarea verificărilor proiectelor, în noul PNDR, astfel încât să fie contractate cât mai multe proiecte din cele depuse.

PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media