ortooxacell kiss2022.gif Flax

2014, un an agricol “atipic“ . O spun specialiștii în agricultură

Vremea schimbătoare din acest an ar putea afecta culturile agricole dacă, așa cum spun specialiștii, acestea nu vor fi strânse la timp de pe teren.

Elena Alecu, purtător de cuvânt al DAJ Dâmbovița, a caracterizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, campania de recoltare din acest an ca fiind una atipică. La fel și anul agricol 2014.

Este evident că este o campanie atipică, culturile arătau foarte bine în primăvară dar, din cauza condițiilor meteorologice, recolta va fi afectată, în cazul în care culturile culcate la pământ nu vor putea fi strânse la timp. În județul nostru, în această campanie agricolă de vară, urmează să fie recoltate circa 47.000 de hectare, dintre care 35.500 ha cultivate cu grâu, 4760 cu rapiță, 4417 cu orz și 2300 de hectare cu orzoaică de toamnă , a informat Elena Alecu.

Până acum, orzul și orzoaica de toamnă au fost recoltate de pe 60% din suprafață, pe anumite zone cultura fiind afectată de excesul de umiditate. Cu toate acestea, așa cum spune Elena Alecu, pe suprafața recoltată, producția medie este bună, aproximativ 3300 kg/hectar.

Unii fermieri au intrat și în lanurile de grâu, unde producția se pare că va fi mai bună față de anul trecut,  după cum spun specialiștii.

Pe piață, grâul se vinde cu 60-66 de bani pe kilogram.

Se pare că cel mai bine promit pentru recoltare culturile de floarea soarelui și porumb, acestea fiind, de altfel, printre culturile preferate de agricultorii dâmbovițeni în ultimii ani.

Cultura de porumb s-a înființat anul acesta pe 63.000 hectare, iar cea de floarea soarelui, pe o suprafață cu 1000 de hectare mai mare decât cea de anul trecut.

Rapița, succes răsunător în Dâmbovița

Se pare că rapița câștigă tot mai mult teren în județul nostru. La propriu. Specialiștii dâmbovițeni spun că după ce anul trecut, producătorii au câștigat destul de bine de pe urma acestei culturi, al cărui preț de vânzare a fost unul foarte bun, și anul acesta,  de hectare au fost însămânțate cu rapiță.

Pentru această cultură, fermierii preconizează, se pare, o producție mai bună față de anul trecut când, de pe cele 1750 de hectare s-a obținut o producție medie de 1970 kg/hectar.

Kilogramul de rapiță se vinde la acest moment cu 1,40 lei pe piață.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media