ortooxacell kiss2022.gif Flax

Pe valea Bizdidelului apar, după ploaie, ”pietre vii”, vechi de milioane de ani (FOTO)

Adepți ai cunoașterii cât mai detaliate a frumuseților naturale ale județului Dâmbovița, „dinozaurii” din Grupul de inițiativă al asociației Chindia Jurasic Park au studiat literatura de specialitate, apoi au plecat „pe teren” pentru localizarea și imortalizarea lor în imagini cât mai reprezentative. De data aceasta, obiectivul lor a fost găsirea trovanților de pe valea Bizdidelului, afluent al Ialomiței, pârâu ce străbate Depresiunea Pucioasa.

 

Dar, ce sunt trovanții ?

 

În drumurile lor prin țară, pasionații călători dâmbovițeni au oprit și la cariera de la marginea localității Costești din județul Vâlcea, localitatea cea mai cunoscută pentru aceste forme ciudate. Termenul de „trovant” este specific literaturii geologice și a apărut pentru prima dată în România în anul 1907 în lucrarea celebrului naturalist Gheorghe Munteanu Murgoci, lucrare numită „Terțiarul în Oltenia cu privire la sare, petrol și ape minerale”. Localnicii le numesc „pietre vii” și le consideră realmente „pietre care cresc” susținând că, după o ploaie mai lungă, din nisipul umed răsar mici trovanți (numiți popular „păpuși”), iar pietrele de dimensiuni mai mari chiar cresc. Rocile de dimensiuni mari se mai numesc și „dorobanți” sau „bălătruci”, iar imaginile din cariera Costești dovedesc mărimea acestor pietre. Practic, acești trovanți sunt un conglomerat de pietricele de dimensiuni foarte mici–milimetrice, centimetrice–legate între ele printr-un ciment carbonatic. Din punct de vedere științific, aceste formațiuni sunt numite concrețiuni grezoase, ar avea o vechime de peste 6 milioane de ani și ar fi apărut datorită cimentării nisipului, posibil pe fondul unor manifestări seismice, generatoare de temperatură ridicată.

Trovanți se găsesc în mai multe regiuni din țară: Dealul Feleacului (Cluj), Cașolț (Sibiu), Hășdat (Hunedoara), Aluniș-Bozioru (Buzău), dar și în județul Dâmbovița, în depresiunea Pucioasa. Un studiu științific al acestor formațiuni a fost elaborat de profesorii Vasile Loghin, Eduard Păunescu și George Murătoreanu și publicat în Analele Universității Valahia din Târgoviște în anul 2005.

Înarmați cu atâtea informații și împinși de curiozitatea specifică unor pasionați de geografie, Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Roxana Stăncescu și Ionel Glodeanu, au plecat într-o duminică pe valea Bizdidelului, chiar de la vărsarea acestuia în Ialomița și au urcat, mergând efectiv prin apă, până în satul Măgura fotografiind zeci de pietre cu structura unor trovanți și cu forme cât mai curioase. O parte din imagini se regăsesc în materialul anexat. Toate fotografiile vor fi transmise, ca bază de studiu, Cercului de geografie „George Vâlsan”, cerc deschis pe lângă Facultatea de geografie a Universității „Valahia” din Târgoviște.

Într-o viitoare etapă, se va continua căutarea în zona superioară a pârâului, de la satul Măgura până la izvoarele aflate sub plaiurile comunei Talea din județul Prahova. Un popas mai lung îl vom face la „Malu de răsună”, punct pitoresc menționat de Alexandru Vlahuță în a sa lucrare „România pitorească”.

Nicolae POSTA

Coordonator Chindia Jurasic Park

1.Cariera de la Costesti-VL 2.Uriasii 3.Geneza Ariciul Babuinul Bot de ornitorinc Contemplare Cuibul Eclozare Evolutie geologica Halloween Iesirea la soare Mamelonul Morena Ombilicul Para Pitica Plecare de acasa Pragul cu trovanti Puiul de hipopotam Sfera Sprinceana Testoasa Trepte

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media