Gospodinele pregătesc astăzi mucenici. Vezi aici cum se prepară la Bezdead (FOTO):

Distribuie:

Astăzi, pe 9 martie, se rememorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau pe vremea împăratului Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la Creştinism. De aceea, în fiecare an la această dată se spune că bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin ce reprezintă sângele vărsat de Sfinţii Mucenici. În anumite zone numărul paharelor este mai mare, 44 deoarece este urmată tradiţia geto-dacă.

Tot la această dată îşi sărbătoresc ziua şi cei care nu îşi au un prenume dintre sfinţi, de aceea mai este numită şi Ziua celor fără nume.

Această zi marchează şi începutul ciclului sărbătorilor de primăvară şi totodată a muncilor câmpului specifice anotimpului. La ţară, femeile pregătesc 40 de mucenici. În unele zone, sunt făcuţi din aluat care se coace în forma cifrei 8 iar pe deasupra se pune miere şi nucă. În Muntenia, se fac dintr-un aluat tot în forma cifrei 8 care se fierbe într-o zeamă dulce în care se pune miere, nucă, scoţişoară şi diferite esenţe.

La Bezdead, tanti Maria Oprescu s-a trezit dis-de-dimineaţă să pregătească aluat din făină, apă şi puţină sare, din care va face apoi mucenicii, pentru că aşa s-a obişnuit să facă de zeci de ani, chiar dacă pe piaţă au apărut mucenici ambalaţi la pungi, pe care nu trebuie decât să-i fierbi apoi. Gustul celor preparaţi în casă nu se compară, însă, cu nimic. La fel ca şi cel al tăiţeilor de casă.

După ce a făcut coca, gospodina o întinde pe un fund din lemn şi taie fâşii subţiri, cărora le dă formă de opturi. După ce mucenicii au fost formaţi, se pune o oală cu apă la fiert.

În momentul în care apa începe să fiarbă, se pun unul câte unul mucenicii în apa ce dă în clocot şi se amestecă uşor cu o lingură, astfel încât să nu se lipească mucenicii.  Apoi, se prepară un rântaş din apă şi făină, care se toarnă apoi în oala cu mucenici.

 După ce s-a fiert totul bine, se adaugă puţin zahăr şi coajă de lămâie şi se toarnă compoziţia în vase înalte şi se lasă să se închege. Apoi se ornează cu nucă, zahăr farin, scorţişoară şi gata. Mucenicii pot fi serviţi calzi sau reci, pentru că gustul lor este inconfundabil.

mucenici mucenici 2 mucenici 4

mucenici 5 mucenici 8 gatamucenici

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro