ortooxacell kiss2022.gif Flax

GALERIE FOTO: Prima expediție românească în Alpii Dinarici ( vârful Dinara –1831 metri, Croația)

1.Podul peste Tara 2.Podul Durdevica-172 m inaltime 3.Dinozauri in Muntenegru 4.Dubrovnik-statuia Sveti Vlaho 5.Strada principala-Dubrovnik 6.Reper spre varf 7.Cetatea de la poalele muntelui 8.Prima etapa e pe la umbra 9.Spre pestera 10.Singura sursa de apa 11.Marcaje simple 12.Un mic altar la inaltime 13.Caldura mare ! 14.Poteca printre pietre 15.Ponor impadurit

 

 

 

La începutul anului 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, pasionații de turism montan grupați în jurul Asociației de Turism „Chindia” au inițiat TOP 27, topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a UE. La 1 iulie 2013, prin intrarea Croației în UE, TOP 27 a devenit ca obiectiv montan, TOP 28. În acest context, cucerirea celei mai înalte cote din Croația devenea o prioritate în programul montaniarzilor dâmbovițeni.

După etapa Slovacia 2015 (cucerirea vârfului Gerlachovsky – 2655 metri – în data de 2 august 2015), nucleul de bază al „dinozaurilor” format din Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu și Marius Prundaru a pornit, în data de 21 august 2015, pe drumurile Dalmației pentru a ataca două noi repere: Croația și Slovenia. Fiind un drum lung, prin zone muntoase, traseul a fost eșalonat în mai multe etape.

Primele zile au fost dedicate apropierii de zonă parcurgându-se traseul Târgoviște-Pitești-Craiova-Bechet-Vidin (Bulgaria)-Zaječar (Serbia)-Kruševac. Apoi, o traversare spre vest a Serbiei (zona Čačak -Užice ) ne-a scos la partea de sus a Republicii Muntenegru de unde urmează o coborâre spectaculoasă pe șoseaua ce mărginește Canionul Tara, al doilea canion ca mărime din lume, după Grand Canyon al lui Colorado. Serpentinele au continuat pe valea Morača ducându-ne spre capitala Podgorica, pe care am ocolit-o ajungând pe înalta faleză a țărmului dantelat și plin de insule al coastei dalmate. Am ajuns la Marea Adriatică pe care o admirăm, în prag de seară, în zona stațiunilor Budva și Kotor. Efectele migrației se simt la granița dintre Muntenegru și Croația, zonă unde pierdem peste 5 ore pentru a parcurge o distanță de aproximativ un kilometru. După un scurt popas dedicat vizitării (la ora 3 noaptea!) cetății Dubrovnik, parcăm pe marginea autostrăzii și ne odihnim preț de câteva ore.

Duminică, 23 august 2015, răsăritul soarelui ne dă noi imbolduri de a pleca spre munte. Intrăm în zona Alpilor Dinarici, munți ce despart Croația de Bosnia-Herțegovina, apropiindu-ne de satul Glavas, punctul de plecare cel mai folosit, atât de montaniarzii locali, cât și de cei străini. Mașina este lăsată la marginea satului, în apropierea refugiului metalic montat de Clubul Alpin Croat la altitudinea de 550 metri. Urmează 5 ore de mers, în plină amiază la temperaturi de peste 28 grade Celsius, prin câmpuri pline de lapiezuri, de doline, de ponoare, de praguri carstice clasice, urcând o diferență de nivel de peste 1200 metri pentru a ajunge pe vârful Dinara, cel mai înalt vârf al Croației, la altitudinea de 1831 metri. Vârful Dinara este numit de localnici și Sinjal, probabil cu trimitere la localitatea Sinj care este în apropiere. Podișul Karst se află în nordul Alpilor Dinarici, iar de la numele acestui podiș a derivat cuvântul “carstic” ce definește relieful rezultat din acțiunea apei asupra rocii calcaroase.

Din documentarea noastră anterioară, dar și din studierea rapidă a caietului ce consemnează sosirea montaniarzilor pe vârf, îndrăznim a afirma că este prima expediție românească organizată pe acest vârf, ascensiunea fiind efectuată în cadrul TOP 28. Simbolurile Uniunii Europene, ale României, ale Târgoviștei și ale unor societăți comerciale care au sprijinit logistic sau financiar această acțiune au fost afișate deasupra munților Croației. A urmat o coborâre mai rapidă (se apropia seara), o cercetare sumară a unei peșteri găsite pe traseu și un somn adânc care avea să compenseze oboseala primelor trei zile de alergătură.

Ziua de 24 august 2015 a fost dedicată vizitării Parcului Național Plitvička Jezera (o minune a naturii aflată în patrimoniul UNESCO) și trecerii în Slovenia pentru a ne apropia de cel de-al doilea obiectiv major al expediției, celebrul vârf Triglav reprezentat, simbolic, chiar pe steagul Sloveniei.

Imaginile atașate vorbesc despre frumusețea acestor meleaguri muntoase parcurse de reprezentanți ai turismului dâmbovițean grupați sub „umbrela” Chindiei Jurasic Park.

 

 

Nicolae POSTA

Coordonator Chindia Jurasic Park

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media