EXCLUSIV: Şi ei pot! Campionii mai puţin cunoscuţi ai Dâmboviţei

Beneficiarii Asociaţiei “EU POT” Târgovişte s-au numărat astăzi printre participanţii la Jocurile Regionale Special Olympics ce au avut loc la Câmpina – Prahova. Sportivi, rude, voluntari au pornit la drum dimineaţa, cu emoţie, entuziasm şi bucurie. Lor m-am alăturat şi eu. Şi pot spune că sunt o privilegiată. Aceşti copii şi tineri catalogaţi ca fiind cu dizabilităţi oferă lecţii importante despre prietenie, voinţă, bucuria de a trăi. S-au întors cu medalii, dar ei oricum sunt campioni ai vieţii. Iar pentru cei care le sunt alături – toată cinstea!

Competiţia a reunit 103 sportivi din Prahova, Bucureşti, Dâmboviţa şi Argeş şi a presupus întreceri recreative de gimanstică şi înot. În urma probelor de concurs, toţi participanţii au primit diplome, iar cei mai buni – medalii. Evenimentul a următit mai multe obiective. „În primul rând, în astfel de competiţii, au posibilitatea să-şi arate anumite abilităţi pe care le au. În a doilea rând, este o îmbunătăţire a stării de sănătate, pentru că sportul înseamnă sănătate. În al treilea rând este foarte important să se simtă încurajaţi şi aplaudaţi, este important pentru stima lor de sine să urce pe podium şi să simtă că sunt importanţi”,  explică Roxana Ossian, director programe în cadrul Fundaţiei Special Olympics. Participanţii au beneficiat de asemenea de evaluări gratuite a stării de sănătate, oferite de medici şi asistenţi medicali voluntari.

Bianca Ioniţă, sportiv: „Am avut mai multă ambiţie şi de aceea am câştigat”

Sportivii dâmboviţeni au participat numai la probele de înot. Dar au arătat că pot şi s-au întors cu rezultate bune, pe lângă experienţa frumoasă câştigată. „A fost mai bine decât vara trecută, la ultima competiţie de acest gen. Stăm mult mai bine la capitolul premii – avem şase locuri I, cinci locuri III şi trei locuri II. Avem sportivi care pot mai mult, la nivel naţional”, ne asigură Toma Gabriel Radu, voluntar în cadrul Asociaţiei “EU POT” Târgovişte şi coordonator al delegaţiei dâmboviţene la Jocurile Regionale Special Olympic. Unul dintre aceşti sportivi este Adrian Eduard Ursache, în vârstă de 20 de ani, care ne-a mărturisit după încheierea competiţiei: „Mă simt foarte bine. Am alte 10 medalii acasă. Am mai participat la competiţii de tenis de masă, baschet, sportul este important pentru mine. Este un mijloc de relaxare, de socializare”. „Atmosfera e plăcută, toată lumea e de treabă. Mă simt ca acasă. Cred că am muncit mai mult decât în alte dăţi, am avut mai multă ambiţie şi de aceea am câştigat”, completează cu o impresie de moment colega sa mai tânără – Bianca Ioniţă, medaliată cu aur. Tot aur a obţinut şi Radu Graor: „Mai am câteva medalii, dar de bronz. Îmi doream aurul şi sunt mulţumit de progresul meu. Vreau să continui antrenamentele”, ne spune el.

Nicoleta Alexe, mama unui campion special: „Copilul meu a căpătat, prin înot, încredere în el”

Nu numai sportivii speciali, dar şi rudele lor sunt încântate de existenţa unor evenimente adresate lor. „Este a cincea competiţie la care participăm. A fost foarte frumos, deşi obositor pentru copii. Pentru copiii noştri este foarte important sportul şi să participe la aceste competiţii. Copilul meu, care are autism, a căpătat astfel încredere în el. De când merge la înot şi la competiţii de înot a devenit foarte încrezător în propriile forţe. Sunt foarte mulţumită.”, ne-a declarat Nicoleta Alexe, mama lui Dragoş Alexe, medaliat de asemenea cu aur. El este membru al echipei de performanţă al Asociaţiei „EU POT” având în palmares două concursuri naţionale şi trei regionale.

Prof. Felix Stănescu, instructor de înot: „Copiii s-au descurcat foarte bine”

Cât despre profesorul care coordonează antrenamentele lor, Felix Stănescu se declară mulţumit. „Atmosfera a fost extraordinară, copiii sunt fericiţi. S-au descurcat foarte bine. Această competiţia a fost un fel de evaluare după aproximativ şase luni de antrenamente. Putem vedea cât au progresat. Din păcate avem un singur antrenament de înot adaptat pe săptămână (adaptăm mijloacele de învăţare a înotului pentru disfuncţiile beneficiarilor) şi ei ar avea nevoie de mai mult, în condiţiile în care se întâmplă ca unii dintre ei să lipseasca şi la două din cele patru şedinţe lunare”, spune preşedintele Asociaţiei „EU POT” Târgovişte. Cu toate acestea, rezultatele se văd la cei care îşi dau silinţa, iar ei vor fi cei promovaţi pe mai departe. „Pentru participarea la Jocurile Naţionale din vară vom ţine cont de prezenţa la antrenamente”, adaugă prof. Felix Stănescu. Printre colaboratorii săi se numără şi prof. Rodica Constantin, care a susţinut elevii atât de pe margine, cât şi din bazin.

Anca Pătrăşcoiu, olimpică la înot: „Cel mai mare câştig este bucuria pe care o vezi pe feţele lor”

Printre personalităţile care susţin competiţiile Special Olympics se numără şi campioana olimpică a României Anca Pătrăşcoiu, prezentă astăzi, la Câmpina. “Ar fi bine dacă ar afla mai multă lume despre competiţiile Special Olypics, despre această posibilitate de a integra copiii cu dizabilităţi. Cel mai mare câştig este bucuria pe care o vezi pe feţele lor, când înoată. Ei reuşesc să depăşească mai multe limite decât credem noi că pot face şi au nevoie de susţinere şi încurajare”, subliniază Anca Pătrăşcoiu.

Delegaţia dâmboviţeană – 15 sportivi, 12 voluntari şi 11 însoţitori – s-a întors la Târgovişte cu amintiri frumoase. De fiecare fată impresionată de aceşti copii şi tineri speciali, închei cu Jurământul sportivilor Special Olympics, care poate deveni deviza oricui: „Vreau să câştig. Iar dacă nu voi câştiga vreau să fiu brav în încercarea mea”.

Felicitări sportivilor speciali! Sunteţi adevăraţi campioni!

 special olympics 2015 eu pot (1)

special olympics 2015 eu pot (2)

special olympics 2015 eu pot (3)

special olympics 2015 eu pot (4)

special olympics 2015 eu pot (5)

special olympics 2015 eu pot (6)

special olympics 2015 eu pot (7)

special olympics 2015 eu pot (8)

special olympics 2015 eu pot (9)

special olympics 2015 eu pot (10)

special olympics 2015 eu pot (12)

special olympics 2015 eu pot (13)

special olympics 2015 eu pot (14)

special olympics 2015 eu pot (15)

special olympics 2015 eu pot (16)

special olympics 2015 eu pot (17)

special olympics 2015 eu pot (18)

special olympics 2015 eu pot (19)

special olympics 2015 eu pot (20)

special olympics 2015 eu pot (21)

special olympics 2015 eu pot (22)

special olympics 2015 eu pot (23)

special olympics 2015 eu pot (24)

special olympics 2015 eu pot (25)

special olympics 2015 eu pot (26)

special olympics 2015 eu pot (27)

special olympics 2015 eu pot (28)

special olympics 2015 eu pot (29)

special olympics 2015 eu pot (30)

special olympics 2015 eu pot (31)

special olympics 2015 eu pot (32)

special olympics 2015 eu pot (33)

special olympics 2015 eu pot (34)

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro