Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Casa Comana – un superb concept românesc dincolo de de „trenduri”, snobism şi globalizare

Acum câteva luni supuneam la o conferinţă numită Rostul României în Lume, rostul Târgoviştei pentru români că mă îngrijorează acest proces de acaparare a ţării de către marile companii internaţionale. Nu pentru că nu ar fi performante sau productive. Ci pentru că un astfel de gigant internaţional îşi poate face bagajele în orice clipă şi poate părăsi România pentru a-şi muta fabricile în alt loc al lumii, care oferă forţă de muncă mai ieftină. Bineînţeles că este dreptul lor să facă asta. Îngrijorător şi trist este faptul că mulţi tineri de-ai noştri se laudă de-a dreptul cu faptul că lucrează pentru o companie multinaţională. Ce-o fi de laudă în asta nu pricep. Mă întrebam atunci ce lăsăm moştenire celor ce vor veni după noi? Amintirile din vremea când munceam pentru alţii? Ce mai creăm noi românesc? Cu ce mai contribuim la creşterea ţării pe care am moştenit-o şi pe care trebuie să o dăm mai departe? 

În acest iureş acaparator al globalizării care face oraşele lumii să semene până la plictiseală între ele am avut plăcuta surpriză să descopăr un hotel numit Casa Comana. Poate pare puţin desuet să vorbim despre un hotel într-un  context în care am pomenit despre moştenirea ţării. Dar Casa Comana este din punctul meu de vedere mai mult decât un hotel, este un concept şi, mai mult, un semn că sub tot acest tăvălug care răzuieşte istorii şi credinţe, mai pulsează încă foarte viu un popor român activ şi foarte conştient de identitatea sa.

Totul în Casa Comana este de un gust desăvârşit, realizat într-un stil rustic care te îmbată de linişte şi te face ca atunci când deschizi ochii dimineaţa să te uiţi în jur după bunicii tăi şi să aştepti, ca în copilărie, paharul cu lapte, pâinica şi dulceaţa minunată de cireşe amare. De la intrare te surprinde plăcut recepţia realizată din lemn în stil vechi românesc şi dugheana cu lucruri atât de interesante, că nu o poţi ocoli. Cred că marele secret care dă farmec acestui hotel este modul discret în care peste stilul românesc predominant au fost adăugate elemente de mare rafinament italian, francez sau elveţian. Elementele ce amintesc de marile culturi ale Europei sunt realizate de către meşteri cunoscuţi chiar în ţările respective (familii celebre de meşteşugari din Florenţa şi Andaluzia) şi au marele dar de a pune şi mai mult în evidenţă stilul nostru arhaic, de a arăta chiar şi celor atât de obişnuiţi să nege acest lucru cât de multe avem noi de oferit Europei şi lumii întregi.

Fiecare cameră a hotelului este de un confort desăvârşit şi poartă numele unui personaj istoric ce a trecut pe la Comana.  Există chiar şi scurte poveşti postate în camere care amintesc despre vieţile voievozilor, boierilor sau a domniţelor ce au scris istoria regiunii.

Lângă camera Vlad Ţepeş (voievod despre care unii cercetători susţin ca ar fi înmormântat la Mănăstirea Comana, aflată la numai cinci minute de Casa Comana) există un superb şi bine utilat centru de relaxare care rivalizează cu tot ce au mai bun marile hoteluri cu nume de mult transformate în branduri internaţionale. Personal am găsit această combinaţie de confort maxim şi stil rustic, voit necizelat până la pierderea căldurii, absolut fermecătoare.

Plimbările cu barca în delta Neajlovului, situată la numai câteva sute de metri de hotel sau drumeţiile prin pădurile seculare din zonă aduc casei Comana acel plus de magie care te face să revii mereu şi mereu. Poate nu aş fi scris un articol întreg despre un hotel, fie el şi atât de bine pus la punct cum este Casa Comana. Dar, cum spuneam mai devreme, mă bucură şi îmi dă speranţă ce se întâmplă acolo. Ambiţia celor ce au construit acest hotel este de a face totul cât mai românesc şi, mai mult, de a implica şi comunitatea locală în acest proiect. Am fost bucuros să aflu că mobilierul care dă atât de multă personalitate Casei Comana este realizat într-o fabrică din localitate, iar picturile sunt realizate de către meşteri din sat, care duc mai departe îndeletnicirea părinţilor şi a bunicilor.

Ajunsesem acolo pentru două zile de odihnă fără mari aşteptări, dar am plecat de-a dreptul molipsit de entuziasmul acelor oameni care refuză înregimentarea în „trend”-uri venite dinspre Paris sau Dubai. Poate munca lor va deveni un exemplu şi vor fi din ce în ce mai mulţi cei ce vor înţelege că orice om vibrează la amintirile dulci ale copilăriei şi la sentimentul de a aparţine unei culturi vii care continuă să existe şi să creeze valori.

Ca sportiv, am mers în multe locuri din lume. Uneori am poposit în hoteluri de 5 stele, alteori am dormit prin aeroporturi. Niciodată însă nu am plecat de la un hotel sau dintr-un loc străin cu senzaţia clară că îmi va fi dor şi că ma voi întoarce cu siguranţă, aşa cum s-a întâmplat la Casa Comana.

Poate ar mai trebui să vă povestesc despre experienţa deosebit de puternică pe care am avut-o în Mănăstirea Comana. Dar este o experienţă pe cât de copleşitoare pe atât de personală. Aşa că voi încheia aici şi vă îndemn cu toată inima să mergeţi să vizitaţi vechea ctitorie a lui Vlad Ţepeş, situată la numai o oră de Bucureşti şi hotelul născut cu doar un an în urmă în vecinatatea mănăstirii. Merită!

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media