ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgovişteanul Silviu Diaconescu a introdus primul laser terapeutic şi primul osteodensitometru în România (foto)

„N-am importat deşteptăciune de la alţii”

El a contribuit direct la introducerea mai multor noutăţi în clinica ortopedie traumatologie a Spitalului Militar Central din Bucureşti. Dintre acestea, primul a fost laserul terapeutic, despre care a şi publicat (foto2 şi foto3).

Laserul (acronim pentru light amplification by stimulated emission of radiation, în traducere – amplificare de microunde prin emisie stimulată a radiaţiei luminoase) este o lumină coerentă, ce are acţiune în cantitate mică, din punct de vedere al puterii, acţiune de stimulare sau acţiune de tăiere, putânf fi şi bisturiu. „Am făcut o specializare în 1979, la Kiev, cu profesorul Gamalea, pentru laser terapeutic, pe care l-am introdus apoi în ţară. Ulterior am avut studii de cercetare. În 1989 am făcut o specializare de două luni la Moscova, la Institutul de Chirurgie cu Laser”, îşi aminteşte Silviu Diaconescu, cel care a introdus primul laser terapeutic în România. „Era cu heliu-neon şi se adresa afecţiunilor inflamatorii degenerative ale membrelor. Acesta a fost făcut prin colaborare cu Institutul de Fizică de la Măgurele”, explică doctorul.

Nu s-a oprit aici. „Ulteori s-a pus problema chirurgicală, pentru că operam foarte multe cancere. Pentru os era nevoie de un laser puternic, de până la 100 W. Dintr-o colaborare şitiinţifică, dintr-un contract de cercetare împreună cu Institutul de la Măgurele, am făcut un laser chirurgical de 100 W     , cu diooxid de carbon. Transmisia era pe bază de oglinzi, la un manipulator care se steriliza şi cu acela de fapt operam pe tumori şi tăiam. La valoarea asta, un femur se taie în 2-4 secunde”, povesteşte Silviu Diaconescu, director medical al Hymarco Clinique din Târgovişte. El subliniează că românii au fost deschizători de drumuri în acest domeniu. „Printre primii din lume care au descoperit laserul acesta şi au făcut lasăre a fost profesorul Ion Agârbiceanu. Noi, românii, am fost pionieri şi în acest domeniu. N-am importat deşteptăciune de la alţii.”

Legat de lasere, Silviu Diaconescu, cel care are brevetate mai multe invenţii, a contribuit la realizarea unei truse speciale de lucru cu laser, dar despre activitatea de inventică vom reveni cu informaţii într-un viitor articol.

A introdus în România mai multe tipuri de proteze şi a descoperit osteodensitometria manuală multidimensională

În acest scop, s-a specializat în diferite state europene – Franţa, Germania, Rusia. „Aşa am introdus proteza bipolară de şold, o proteză dublă de şold. Am introdus protezele de cot, de mână şi degetem, de articulaţii, diferite variante de proteze de genunchi”, spune medicul.

Silviu Diaconescu a adus în România primul osteodensitometru. Se întâmpla în 1996 şi era vorba despre un aparat din Canada. Un osteodensitometru a adus şi la Târgovişte, la clinica Hymarco (foto 4 şi foto 5). „Este un osteodensitometru DX Alfa, cu roentgen, care are un soft pentru calcaneu, deci să nu-l confundăm cu aparatele cu ultrasunete, care sunt mai puţin specifice. Şansa este că îmi dă şi o radiografie a calcaneului. Este un avantaj. Aparatul îmi dă noţiuni clare”, îl caracterizează doctorul. Aparatul se adresează în primul rând femeilor în premenopauză, când încep tulburări endocrime şi începe să se piardă masă osoasă. În acest caz trebuie început un tratament atât medicamentos, cât şi fizio-kinetoterapeutic, care reduce substanţial riscul de fracturi.

La capitolul osteodensitometrie, a descoperit împreună cu prof. ing. Viorel Ionescu o metodă eficientă de determinare a densităţii osoase, pe care au numit-o osteodensitometria manuală multidimensională. „Cu această metodă am putut urmări şi gradele de formare a calusului, deci a vindecării fracturii. Şi îmi amintesc un caz. Când am spus pacientului că totul este ok, poţi să mergi, în seara aceea a alunecat pe scari. Mi-a dat telefon speriat că şi-a rupt piciorul. I-am spus să nu mai calce în picior şi să vină a doua zi la spital. De fapt nu se rupsese. Ok-ul pe care l-a dat aparatul prin osteodensitometria manuală a fost perfect ca şi urmărire a calusului”, îşi aminteşte Silviu Diaconescu.

A introdus la Spitalul Militar Central reconstrucţia osoasă

Reconstrucţia osoasă presupune reconstrucţia unei porţiuni de os şi eventual de articulaţie în situaţii de tumori beligne foarte mari care au fost neglijate, maligne (canceroase), surprinse în stadii bune, în situaţia unor supuraţii, cu distrucţii mari osoase, în situaţia unor plăgi împuşcate. „În toate aceste situaţii am dezvoltat chirurgia reconstructivă a osului. Mai întâi am folosit pentru porţiuni mici biovitroceramica, făcută de unul din inginerii noştri chimişti – domnul Negreanu, o componentă din ceramică şi din sticlă, care în afara faptului că dadea o organizare pe care se creea un ţesut fibros care se osifica, stimula şi celulele osteogenetice din pereţii acelui defect osos. După aceea au apărut prodese farmaceutice, destul de scumpe, dar eficiente”, povesteşte medicul care a făcut prima bancă de ţesuturi şi os a Spitalului Militar Central. „Mai nou, cam din 1993, am fost invitat în America, în Denver – Colorado, unde este una dintre cele patru bănci de ţesuturi şi os conservate ale SUA. Se recoltează pentru om de la om, pentru animal, de la animal. Având această relaţie am ajuns să înlocuiesc şi articulaţia genunchiului, şi o parte de femur. Am făcut chiar o bancă de ţesuturi şi os a clinicii”, spune Silviu Diaconescu.

Tot pentru reconstrucţia osoasă a lucrat la Facultatea din Izmir – Turcia, unde a şi operat, reuşind o altă colaborare în beneficiul pacienţilor români. „Acolo fac şi endoproteze modulare, la comandă. Le dau computer – tomografia, cu dimensiuni cu tot, cu cât vreau să înlocuiesc şi ei fac ce am nevoie. Cel mai complex caz, din acest punct de vedere a fost un cancer de tibie mare, de vreo 15-20 de cm, în care am înlocuit şi genunchiul şi toată gamba până la nivel sănătos, cu accepţiunea familiei, pentru că în astfel de cazuri riscul de recidivă este mai mare. Operaţia a durat 11 ore, dar a meritat.” Operaţii grele au fost şi cele de reconstrucţie a şoldului. A filmat astfel de operaţii pentru diverse congrese, obţinând de-a lungul carierei mai multe premii şi distincţii.

Rămâneţi pe Gazeta Dâmboviţei.ro să descoperiţi şi alte aspecte ale vieţii de chirurg, profesor şi cercetător ale unuia dintre oamenii de seamă ai Târgoviştei.

Citiţi şi : Personalităţi târgoviştene: Silviu Diaconescu. Aflaţi mai multe despre omul care a operat pe trei continente!

 carte_laser osteodensitometru_hymarco osteodensitometru_hymarco_1

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media