Specialiştii lanţului de farmacii Hyperici, din judeţul Dâmboviţa, atrag atenţia asupra eficacităţii produselor farmaceutice şi cosmetice produse în România, pe bază de plante. „Există o gamă de produse naturale făcute în România, care trebuie evidenţiate, pentru că au o eficienţă crescută. Aceste produse naturale au substanţele active foarte bine dozate, deoarece planta se urmăreşte de la cultivarea în terenul foarte fertil care există în România” explică farm. Carmen Holban, directorul HypericiFarm.
Între produsele la care se face referire se numără şampoanele tratament. „Recomandăm şamponul pentru păr degradat care conţine cafeină, uree, extracte din germeni de grâu, castan şi mesteacăn. Cafeina previne căderea părului, stimulează creşterea firului de păr şi întăreşte rădăcina. Extractele naturale din germeni de grâu, castan şi mesteacăn au rol hidratant şi nutritiv la nivelul scalpului şi al firului de păr”, explică farm. Carmen Holban.
Şampoanele dermato-cosmetice sunt de asemenea de menţionat. Sunt produse pe bază de salvie, mentă, gălbenele, muşeţel, urzică, ce inhibă factorii responsabili de producerea mătreţii, în cazul firului de păr gras. Sunt şampoane antimicrobiene şi antiseboreice care ajută la eliminarea cojilor formate la nivel scalpului şi a mirosului neplăcut specific unor afecţiuni ale pielii capului: dermatitele seboreice şi mătreaţa. „Acestea se utilizează timp de o lună, după care putem folosi un sampon medicinal de întreţinere”, precizează specialistul intervievat.
Tot din gama şampoanelor dermato-cosmetice,face parte şi şamponul antiseboreic, şamponul cu propolis şi şamponul cu sulf.
Şamponul antiseboreic are în componenţă extracte naturale – galbenele, salvie, stejar, coada şoricelului şi pătlagină. Elinimă peliculele aderente de pe firul de păr, calmează epiderma inflamată, pruritul si eritemul pielii capului. Are proprietăţi cicatrizante şi protejează epiderma susceptibilă să se infecteze.
Şamponul cu propolis poate fi utilizat pentru prevenirea şi combaterea mătreţii, deoarece îmbină cele trei aspecte esenţiale: acţiunea keratolitică, acţiunea antibacteriană şi ascţiunea antiinflamatoare. Conţine acid salicilic, propolis, mesteacăn, coada şoricelului.
Şamponul cu sulf este destinat întreţinerii pielii capului afectate de seboree. Previne căderea părului şi apariţia mătreţii, micşorează secreţia seboreică. Asocierea sulfului cu extractele naturale de stejar şi brusture conferă produsului proprietăţi keratoplastice,astringente, hidratante şi emoliente.
Acestea sunt câteva dintre recomandările specialiştilor Hyperici, care stau la dispoziţia dâmboviţenilor şi nu numai în farmaciile din judeţ, cu sfaturi utile pentru sănătate şi frumuseţe. „Sunt extrem de dezamăgită că o categorie însemnată a populaţiei caută în special produsele cosmetice cu ambalaje frumoase. Nu trebuie să cădem în această plasă, deoarece produsele româneşti, chiar daca nu sunt aşa de frumos ambalate, au eficacitate mai bună. Ele valorifică substanţele active din plantele crescute în pământul nostru românesc, care duc la o calitate foarte bună a produsului final. În plus, au şi preţuri rezonabile”, punctează în încheiere Carmen Holban.