ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina multiplă – Riscuri

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Sarcina multiplă apare atunci când în uter se dezvoltă mai mulţi embrioni, iar cea mai frecventă este sarcina gemelară – cu gemeni. O astfel de sarcină înseamnă bucurie mai mare, dar şi grijă pe măsură, dat fiind că implică o mai mare probabilitate de complicaţii decât o sarcină unică.

Între factorii care determină apariţia sarcinii multiple se numără cazuri de gemeni sau sarcini multiple în familie şi tratamentele de fertilizare in vitro, prin care se introduc mai multe ovule fertilizate în uter din care se pot dezvolta mai mulţi embrioni.

Atenţie şi igienă sporite, nu mâncare mai multă

Gravida care are sarcină multiplă necesită o atenţie aparte. Ea trebuie să se îngrijească şi să nu rateze vizitele la medic, să aibă o dietă sănătoasă,cu alimente bogate în substanţe nutritive, fără a exagera cu alimentaţia, de asemenea odihnă intensă. “Gravida cu sarcină gemelară sau multiplă necesită atenţie şi o igienă mai atent controlată. Nu trebuie să mănânce mai mult. Asta este o legendă! Este foarte important ca gravida să fie informată şi atentă la simptomele sarcinii pentru a evita unele riscuri” spune dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ce riscuri intervin?

Riscurile la care se face referire sunt de mai multe tipuri, iar dacă sunt prezente la o sarcină unică, ele sunt automat amplificate la o sarcină multiplă. Riscul de avort spontan este mai ridicat, la fel şi riscul apariţiei de malformaţii la făt/feţi. “Intervin riscurile malformaţiilor fetale, riscurile sindromului transfuzor-transfuzat, când un copil creşte mai mult, iar celălalt rămâne mic şi de multe ori se opreşte din evoluţie şi moare. În plus dacă sarcina multiplă este monocorială şi monoamiotică – copiii se dezvoltă în acelaşi sac amiotic şi într-o singură placentă – riscurile de malformaţii sunt mai mari decât la sarcinile care se dezvoltă din saci amiotici diferiţi şi placente diferite”, explică dr. Andrei Tomescu. Apoi sunt riscurile care apar la momentul naşterii. “În general se preferă operaţia cezaziană, ca să se evite riscurile mecanice din timpul naşterii – feţii se pot acroşa unul de celălalt, rămânând unul suspedat” adaugă medicul specialist.

Exemplu din practică: naştere de tripleţi, de care nici gravida nu ştia

Chiar dacă cezariana este recomandată în cazul sarcinii multiple, sunt femei care se află la a doua sau a treia naştere naturală şi pot naşte o sarcină multiplă şi pe căi naturale, cu respectarea condiţiilor de mecanică amintite şi a unui travaliu atent condus. Dr. Andrei Tomescu ne-a împărtăşit din experienţa sa un caz aparte. “O singură dată am adus pe lume tripleţi, acum vreo 16-17 ani. Era o femeie care provenea din mediul rural, din Izvoare şi credea că are un singur copil. Era neinformată, neurmărită de un doctor şi nefiind investigată, nevăzută ecografic, ea a venit direct la naştere, fără să ştie că are tripleţi. A fost o surpriză pentru noi toţi să vedem că iese un copil, iese şi al doilea şi să constatăm că mai este unul. A născut natural. Dacă am fi ştiut că e vorba de tripleţi, atunci sigur făceam cezariană.

Unele semne şi simptome sunt mai accentuate decât la o sarcină unică, dar nu a dat importanţă. Este foarte important ca gravida să fie informată şi atentă la simptomele sarcinii” este sfatul doctorului.

tomescuDr. Andrei Tomescu

 

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media