Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Kilogramele în plus, un pericol de moarte

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Gravidele care au probleme cu greutatea trebuie să ia măsuri ferme pe perioada sarcinii pentru binele lor şi al fătului. “Kilogramele în plus înseamnă în primul rând strat adipos care se depune pe vasele de sânge. Vasele de sânge îngroşate vor duce desigur către copil o cantitate de sânge mai mică. Şi atunci efectul este direct şi poate produce o stagnare a dezvoltării fătului” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. În al doilea rând, kilogramele în plus pot duce la apariţia preeclampsiei în ultimul trimestru de sarcină. “Creşterea în greutate peste limita admisă provoacă în ultimul trimestru creşterea tensiunii arteriale, pierdrea de proteine, apariţia edemelor ş.a. Tot ce derivă din preeclampsie poate duce chiar până la moartea fătului sau a mamei”, avertizează medicul specialist cu experienţă de mai bine de 20 de ani în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Curele de slăbire sunt interzise

Kilogramele acumulate pe parcursul sarcinii nu trebuie să depăşească 19 kilogame, pe parcursul celor nouă luni. Gravidele trebuie să aibă o dietă echilibrată, cu proteine şi vitamine şi fără excese alimentare. “Prevenirea acumulării de kilograme în plus ţine de igiena obişnuită a sarcinii, în care sunt total contraindicate curele de slăbire. Trebuie eliminat mitul conform căruia o gavidă trebuie să mănânce cât pentru doi. O gravidă trebuie să mănânce echilibrat. Eu le spun tot timpul pacientelor mele că excesul de grăsimi, sare, zahăr, pâine nu le aduce niciun beneficiu nici lor, nici fătului” evidenţiază dr. Andrei Tomescu.

Mit: Vitaminele îngraşă

Medicul atrage atenţia asupra încă unui aspect legat de alimentaţie. “Trebuie destructurat şi mitul că vitaminele îngraşă. Sunt gravide care susţin că au luat în greutate din cauza vitaminelor. Ar trebui spus pe toate canalele de informare în masă că vitaminele nu îngraşă. De la vitamine poţi să ai un apetit modificat şi să faci excese alimentare ceea ce duce la acumularea de kilograme. E cu totul altceva.”

Astfel că o gravidă trebuie să se înfrâneze de la pofte alimentare şi să se adapteze condiţiilor de sarcină pentru a evita apariţia unor probleme care pot fi chiar fatale.

tomescu1

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media