kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Insomniile în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected]

 

Ştim, nu puteţi dormi ca înainte. Insomniile sunt fireşti în sarcină, dar deloc plăcute. Din fericire ele nu pun în pericol fătul. “Insomniile apar în sarcină, dar este foarte greu de apreciat cât de mult este afectat fătul. Desigur, o anumită stare de stres o resimte şi fătul. Este normal să fie aşa. Dar ca insomniile să producă o afecţiune cunoscută sau care să necesite intervenţie medicală nu se poate vorbi”, clarifică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Conform recomandărilor medicului, o gravidă trebuie să doarmă între 6-8 ore pe noapte, însă să se odihnească mai mult pe parcursul zilei. “Există gravide care au o somnolenţă crescută şi care dorm mai mult, dar nu este o regulă. Ritmul circadian (n.r. ritm circadian = ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism) trebuie să fie ca la un adult normal. Sunt necesare însă mai multe perioade de repaus, care sunt mai importante, cred eu, decât durata somnului în sine. Odihna nu constă doar în somn” – dr. Andrei Tomescu.

Pentru combaterea insomniilor, se pot însă folosi preparate naturiste care induc starea de somn. “Cele pe bază de melatonină, teină, valeriană sunt acceptate in sarcină, în cantităţi uzuale.” În cazuri deosebite şi numai în condiţii spitaliceşti se pot administra somnifere. “Se mai recomandă şi somnifere, dar în cantităţi mai mici şi nu cu frecvenţă. Recomandăm de asemenea de la 2 mg la 5 mg de Diazepam care se poate administra când şi când, fără a face o regulă din asta”, subliniază dr. Andrei Tomescu.

tomescu2Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media