Leurda sau usturoiul sălbatic este prima plantă cu calităţi de detoficare ce poate fi găsită în toate pădurile din judeţul nostru. Leurda acţionează ca un adevarat „detergent intern”, avand capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. De la miros, gust şi proprietăţi terapeutice, leurda are calităţi asemănătoare cu cele ale usturoiului: scade colesterolul, curăţă sângele, ajută în caz de rheumatism şi anumite boli de piele.
Leurda poate fi pusă în salate, în combinaţie cu salata verde, frunze de păpădie şi spanac, iar în supe şi ciorbe poate fi asociată cu urzicile, ştevia, spanacul. Se pot face sandvişuri cu unt şi leurda amestecată cu pătrunjel, tocate mărunt.
Recomandare: Salata de leurdă
Pentru a obţine o porţie de salată, se ia o mână de frunze proaspete, se spală cu apă rece şi apoi se taie nu foarte mărunt (în fâşii de 3-4 centimetri). Se combină într-un vas cu o linguriţă de ulei de măsline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 linguriţe de oţet de mere şi puţin mărar tocat. De obicei, nu se pune sare, excepţie făcând doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic. Se consumă două asemenea salate pe zi, ca aperitiv la începutul mesei de prânz şi la începutul mesei de seară. O cură durează minimum 3 săptămâni. Frunzele de leurdă se pot păstra în frigider, puse în pungă de plastic, până la 5 sau chiar 7 zile, dacă sunt proaspete şi dacă nu au fost spălate înainte de a fi puse la rece.