Covid-19: Un vaccin românesc pentru Coronavirus, testat la Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara

Pe fondul pandemiei COVID19, mai multe companii farmaceutice și laboratoarele de cercetare din întreaga lume se pregătesc să dezvolte atât tratamente cât și vaccinuri pentru noul coronavirus.

Cu toate acestea, toți specialiștii ne spun că un vaccin aprobat pe scară larga vi fi în cel mai bun caz disponibil din toamnă-iarnă 2020-2021, în timp ce sursele mai pesimiste susțin că vaccinarea se va putea face abia peste 1 an / 1 an și jumătate.

Vești bune în lupa cu acest nou coronavirus vin și din Romania.

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, a anunțat ieri, 25 martie, că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste

Mesajul de pa pagina de facebook ONCOGEN https://www.facebook.com/oncogentimisoara/

“O zi importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele
P.S. Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi incepem testele!
❗️Important: Acest vaccin este deocamdată în fază de testare in laborator pe celule umane.”

Echipa Centrului de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului OncoGen a câștigat, în anul 2016, proiectul „Terapie în cancer cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen – CAR-NK”, finanțat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, cu un buget de circa 2 milioane de euro.”Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

Care sunt fazele de testare ale vaccinului? ”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.

El a explicat că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare, potrivit protocoalelor.
”Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat și instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan, avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”.

11 posibile vaccinuri sunt în prezent în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator, unele dintre ele anunțând că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.În această ultimă categorie se încadrează și vaccinul-candidat anunțat de Oncogen. Trebuie menționat că cercetarea pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicat pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori care a produs lucrarea evaluează din punct de vedere științific validitatea lucrării respective). Aceasta este o metodă prin care cercetători din toată lumea se asigură că există o dovadă a faptului că au fost primii care au realizat o anumită descoperire, dar pe de altă parte un număr semnificativ din lucrările astfel publicate nu trec testul validității științifice.

Date preluaate de pe G4Media.Ro

Adrian Codreanu

Specialist webdesign si promovare social media.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro