ortooxacell kiss2022.gif Flax

Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa: Plasmafereza… la stadiul de teorie

Transfuzia cu plasmă hiperimună, recoltată de la pacienţii deja vindecaţi de coronavirus, pare să fie momentan o soluţie salvatoare pentru bolnavii care se află în stare critică din cauza acestei boli! Plasmafereza permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge sau de la un bolnav prin intermediul unui aparat care separă plasma, restul fiind reinjectat donatorului.

La un bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite reducerea concentraţiei în sânge a elementelor toxice. Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa nu dispune la momentul actual de echipamentele necesare pentru recoltarea plasmei prin această procedură de plasmafereză. Directorul instituţiei, dr. Iulia Stanciu ne-a vorbit despre ce poate să facă în prezent Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa pentru persoanele care au nevoie de produsele obţinute din sânge.

„Au fost donate nişte aparate de plasmafereză în unele centre de transfuzie din ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi…), aparate care recoltează numai plasmă de la aceşti donatori. Există un ordin care ne obligă să recoltăm plasmă preponderent din plasmarefeză. Cine nu poate, cum este cazul nostru, pentru că noi nu am făcut niciodată afereză pentru că nu avem aparatură… Se spune că se poate recolta şi din sânge total, dar metodologia nu este chiar explicită. Sunt multe semne de întrebare care trebuie lămurite, este un întreg procedeu care necesită şi nişte spaţii separate şi nişte locuri de depozitare, de stocare separate.

În plus, analizele care se vor face la aceste pungi trebuie să meargă la Bucureşti pentru că noi nu avem posibilitate să prestăm analizele, destul de multe, care se fac în acest caz, pentru că sunt nişte analize mai detaliate. Vorbim de tipuri de anticorpi, vorbim de plasmă hiperimună, noi nu avem de unde să ştim dacă este aşa, trebuie trimise la Bucureşti. Încă nu s-au pus la punct paşi, nu ştim când testăm, înainte sau după donare, ce facem cu ce rămâne dacă nu e conform… Noi ducem o lipsă crasă de spaţiu aici, nu avem spaţiu nici pentru produsele pe care le facem, dar să mai avem stocare separată şi pentru asemenea produse.

Trebuie o metodologie clară, noi trebuie să avem nişte contracte cu spitalele care tratează cazurile de Covid 19 şi la indicaţia lor să avem acces la donatori… Trebuie să existe un trafic de date personale foarte sigur, să avem acces la persoanele care s-au vindecat într-o anumită etapă a vindecării lor, astfel încât să nu ne expunem nici pe noi, dar în acelaşi timp plasma lor să fie hiperimună. De asemenea, probabilitatea ca ei, după ce au trecut prin boală, să fie şi apţi de donare este mai mică… Este foarte delicat. Vom vedea…

Deci au început să recolteze plasmă prin afereză, care este metoda standard. Prin metoda de afereză se extrage doar un component. La noi, în reţeaua de transfuzie, se procedează la extracţia trombocitelor prin afereză, adică în loc să foloseşti sângele total, ca o materie primă, extragi numai componentul care te interesează, restul se introduce înapoi. Dar asta presupune un timp mai îndelungat de stat pe scaun, o configuraţie venoasă potrivită la ambele braţe ale donatorului. Donatorii sunt selectaţi special pentru afereză”, a menţionat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa, dr. Iulia Stanciu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media