Centrul de Sănătate Mintală Târgovişte, locul unde persoanele cu tulburări psihice îşi găsesc refugiul

În ultimii ani, la nivel mondial, bolile psihice au devenit un fenomen îngrijorător, care tinde să crească și mai mult, pe fondul problemelor economice, care au favorizat înmulțirea cazurilor de depresie și suicid. În acest context, necesitatea înființării unor centre care să ajute persoanele ce cad pradă bolilor psihice devine tot mai mare. La Târgoviște, funcționează un astfel de centru din anul 2002, chiar dacă locația acestuia nu a fost de la început aceeași.

Ideea înființării și meritul materializării acestei idei aparțin medicului psihiatru Mariana Olescu, cea care coordonează în prezent Centrul de Sănătate Mintală şi are mai multe planuri pentru sprijinirea pacienţilor. 2000 de pacienţi sunt înregistraţi în evidenţele Centrului de Sănătate Mintală, dar foarte puţini dintre ei se prezintă în mod regulat să-şi ia tratamentul şi să vorbească cu personalul de aici. “Sunt pacienţi cronici care vin la tratament. Nu toţi. Unii se mai pierd, dar vin alţii noi, însă destul de rar. Mă refer la cei cu schizofrenii. Este şi o problemă de stigmatizare-nu mă duc la psihiatru pentru că sunt nebun şi ce zice lumea-şi poate şi o lipsă de informare, de educaţie, de ce să nu recunoaştem. Adică prefer să mă duc la alte specialităţi până să ajung la psihiatru”, spune Mariana Olescu.

Aceasta crede că este nevoie de o campanie de destigmatizare, iar ea a început deja să facă paşi importanţi în acest sens, încurajându-şi şi sprijinindu-şi pacienţii la care a descoperit anumite capacităţi creative să dea frâu liber imaginaţiei şi să realizeze ceva constructiv în cadrul unui atelier unde aceştia îşi găsesc refugiul. Iar rezultatele sunt uimitoare, tablourile pictate de aceştia şi hainele create de ei fiind foarte reuşite, motiv pentru care Mariana Olescu vrea să le valorifice cumva, pentru ei, astfel încât să simtă că sunt utili şi pot să realizeze ceva de care să se simtă mândri. Tablourile pacienţilor se regăsesc şi pe pereţii biroului psihiatrului, în centrul lor tronând unul mai deosebit, pictat de cel care i-a dat şi idea înfiinţării unui astfel de atelier, dar care a murit între timp. Tabloul redă în  viziunea pacientului  neputinţa în care se zbate o persoană cu deficient mintale.

Medicul nu a reuşit până acum să realizeze expoziţia de pictură cu tablourile pacienţilor săi, nici să vorbească cu o fundaţie sau cineva care ar putea include hainele lucrate manual la un târg de profil, dar speră că va reuşi să facă aceste lucruri cât de curând. Atelierul este realizat printr-un program al Ministerului Sănătăţii, din anul 2008. “Afecţiunile psihice, dar şi celelalte, au nevoie şi de partea asta de comunicare, de altceva şi acest atelier presupune să-I oferim o alternativă”, spune medicul.

Chiar dacă nu există un ergoterapeut în centrul de sănătate mintală, deşi a fost făcută o solicitare în acest sens către Minister, medicul Mariana Olescu este încrezătoare că lucrurile se vor schimba, deşi principala rotiţă care ar putea pune în mişcare lucrurile nu funcţionează aşa cum ar trebui. “Se spune că secolul acesta este secolul comunicării şi nu există deloc comunicare, din păcate. 2014 este anul Sănătăţii Mintale şi poate cu ocazia aceasta şi cu sprijinul autorităţilor se vor derula nişte programe”, spune medicul psihiatru.

 

Numărul persoanelor cu probleme psihice, în creştere

 

Până atunci, însă, numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Cauzele sunt multe, aşa cum spune Mariana Olescu: “Situaţia economică, şomajul. Tinerii sunt foarte vulnerabili. A crescut ponderea utilizatorilor de substanţe interzise. Bărbaţii sunt foarte vulnerabili, predispuşi la depresii, consum excesiv de alcool, care duce la o deteriorare în timp, cedează mai uşor“.

În plus, se pare că rudele celor afectaţi de astfel de boli psihice, demenţă, autism, nu înţeleg faptul că o mai mare întârziere în a cere ajutor specializat înseamnă şanse minime de ameliorare a handicapului respectiv. Astfel, se ajunge ca numărul bătrânilor cu probleme psihice să fie tot mai mare, iar centrele specializate pentru ei foarte puţine.

olescu_1

olescu_2

olescu_3

olescu_4

olaescu_5

olescu_6

olescu_7

olescu_8

olescuea

olescu_9

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro