Osteodensitometrul este un aparat care determină densitatea calciului de la nivelul osului calcaneu. Este o investigaţie modernă pentru identificarea oteoporozei în fază incipientă, situaţie în care deficienţa poate fi corectată prin tratament.
Osteoporoza sau boala oaselor de sticlă, după cum mai este numită pentru că se pot produce fracturi destul de uşor, se caracterizează prin reducerea densităţii minerale osoase. Oasele osteoporotice nu arată, la prima vedere, altfel decât oasele normale. Ele sunt însă mai puțin dense, prin pierdere de substanță osoasă, ceea ce se reflectă în structura lor internă, care este profund afectată. Pierderea de masa osoasă este silenţioasă şi progresivă, fără a manifesta vreun simptom până la apariţia primei fracturi.
Studiile arată că, la nivel mondial,1 femeie din 3 şi 1 bărbat din 5 suferă de osteoporoză. Este un procent mai mare decât cel al cancerului de sân sau al cancerului de prostată. În risc se află în femeile, în special o dată cu instalarea menopauzei. La menopauză, nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai ţesutului osos) suferă o prăbuşire, pe când cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbţia osoasă) râmane constant.
Dar şi bărbaţii pot suferi de această boală, în cazul lor favorizată de carenţa de calciu şi vitamina D, fumat, consumul de alcool şi cancerul de prostată.
Osteoporoza nu este o boală a vârstnicilor, după cum se consideră, după momentul în care se manifestă, astfel că un control timpuriu în acest sens este recomandat de medici. Investigaţia cu osteodensitometru costă 35 de lei şi se efectuează la Centrul Medical Valleriana de la fosta Baie Comunală, de pe Bd. Independenței, Nr. 8, din Târgovişte, tel. 0245.222.203.