Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

TÂRGOVIŞTE: Bucăţi dintr-o clădire din Centrul Vechi au căzut peste trecători

Pericol în Centrul Vechi al municipiului Târgovişte. Bucăţi din faţada unei clădiri s-au desprins şi au căzut, în această seară, peste trecători. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Centrul Vechi este una din zonele cele mai frecventate de târgovişteni, iar pericolul reprezentat de o parte din clădirile nereabilitate, este real.

15935644_1232488196843520_1995191117_n 15910314_1232488173510189_1329677350_n

În mandatului primarului Boriga s-a încercat o iniţiativă de a sprijini proprietarii imobilelor istorice din Centrul Vechi pentru a-şi repara faţadele. Iniţiativa nu a avut succes pentru că unii dintre aceştia nu au dorit să investească în clădiri. Majoritate sunt astăzi transformate în restaurante sau magazine şi au fost reabilitate de patronii acestora. Câteva, însă, sunt într-o stare avansată de degradare.

Majoritatea construcţiilor cunoscute astăzi sub denumirea de Centrul Vechi al Târgoviştei sunt construite în secolul al XIX-lea, unele chiar la începutul secolului XX sau în deceniile III – IV ale acestuia. Axa zonei vechi a Târgoviştei o constuituie strada General Eremia Grigorescu (pornind din sudul Curţii Domneşti), până în zona Miropoliei. Principala caracteristică arhitecturală este lăţimea mică a construcţiei la stradă şi desfăşurarea în adâncime. Casele au fost ridicate una lângă alta, formând un fronton continuu şi de aproximativ aceeaşi înalţime. În veacurile trecute, negustorii care şi-au ridicat aici case şi magazine, aveau cea mai mare grijă de partea din faţă prin lucrări de întreţinere şi amenajare care arătau prestigiul proprietarului şi nivelul bogăţiei sale. Centrul vechi era loc de pelerinaj, târgoviştenii secolelor XIX- XX fâcându-şi aici cumpărăturile fine, fotografiindu-se sau vizionând un film. Astăzi, Centrul Vechi a redevenit unul dintre cele mai animate locuri ale municipiului, împânzit de terase şi magazine, dechise până târziu în noapte. Acestora li se adaugă şi amenajările peisagistice ale administraţiei locale, care redau din farmecul de altădată al zonei.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media