O conductă din Moreni, în flăcări, le-a reamintit localnicilor de “Focul de 850 de zile”

Morenarii au retrăit astăzi, preţ de câteva minute emoţiile unui moment petrecut în urmă cu aproape un secol şi rămas în istoria oraşului, după ce o conductă de gaze a luat foc într-o zonă nelocuită.
Conducta cu pricina, situată pe malul Râului Cricov, se pare că a avut scăpări de gaze, după ce a fost fisurată, cel mai probabil, din cauza hoţilor de fier vechi, care ar fi folosit foc deschis (ţigări aprinse sau un flex), lângă aceasta.

Locuitorii din zonă au văzut flăcările înălţându-se şi au sunat la 112. Echipele de intervenţie, ale  pompierilor, de la Detaşamentul Moreni, al ISU Dâmboviţa, poliţiştii şi reprezentanţii Distrigazului au izolat conducta şi au închis alimentarea cu gaze

În acest moment, au rămas la faţa locului reprezentanţi ai companiei petroliere care deţine conducta respectivă, iar oamenii legii urmează să cerceteze motivul care a determinat producerea evenimentului, ce le-a dat fiori reci localnicilor care cunosc povestea pentru care Moreniul a rămas în istoria ţării.

Este vorba despre dezastrul ecologic petrolier din 1929, rezultat după ce un accident a produs un incendiu la o sondă din Ţuicani, care a intrat în istorie arzând 850 de zile, neîntrerupt. Flăcările atingeau 100 de metri, focul fiind vizibil din Ploieşti sau Chitila. Zeci de oameni au murit încercând să stingă sonda, iar sute de fotografi, jurnalişti şi regizori au venit să vadă cu ochii lor grozăvia. Probabil că urbea a trăit atunci, datorită “gurii de iad”,  cei mai de glorie ani ai săi.

Astăzi, tot un accident, al unor oameni inconştienţi, au dus la un eveniment nedorit, în Moreni, din fericire, de data aceasta, “focul” fiind stins repede.

Alarmant rămâne, însă, fenomenul furtului de fier vechi, care a luat amploare, în ultimul timp, în judeţul nostru, precum în toată ţara, iar furtul conductelor de gaz a mai determinat astfel de evenimente precum cel de astăzi şi în alte zone din ţară. Un exemplu este cel din comuna Filipeştii de Târg, judeţul Prahova, unde în anul 2011, o conductă de gaz s-a aprins după ce mai mulţi hoţi au încercat să taie conducta cu flexul şi să fure bucăţi din ea. Focul a izbucnit violent, iar flăcările au atins chiar şi cinci metri înălţime.

 


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro