Sute de copii dâmbovițeni cu dizabilități merg la școli normale pentru că părinți nu au posibilități să-i ducă la Școala Specială

Numărul copiilor care învață la Școala Specială din Târgoviște este în scădere, ajungând, în ultimii ani, de la 300 de elevi, la doar 220. Principalul motiv, spune directorul școlii, Eugenia Marinescu (foto 3), este faptul că părinții evită să-i aducă la această școală fie din lipsă de posibilități, fie pentru că îi integrează în școlile de masă, iar peste voința părinților nu poate trece nimeni, este de părere directorul. În general, este vorba despre copii cu dizabilități moderate și ușoare. Pentru acești copii sunt încadrate în școlile dâmbovițene 34 de cadre didactice de sprijin care lucrează cu ei.

Cel mai mare număr de copii cu dizabilități dintr-o unitate școlară se înregistrează la Școala Smaranda Gheorghiu Târgoviște, unde 45 de copii au cerințe educative speciale. Cu acești copii lucrează patru cadre didactice specializate.

Mai sunt copii în județ care ar trebui să învețe la Școala Specială dar din lipsă de posibilități materiale, părinții nu-i pot aduce aici. Acolo unde există mijloc de transport asigurat de Primăria Târgoviște, copiii fac naveta la această școală și sunt astfel cinci trasee, care fac legătura cu municipiul: două la Pucioasa, Finta, Caragiale, Vlădeni, Bucșani, iar Școala Specială a mai solicitat un mijloc de transport Direcției de Asistență Socială pe traseul Găești-Râncaciov-Dragomirești.

Pentru copiii cu dizabilități care nu se pot deplasa la Școala Specială pregătirea didactică se face la domiciliu și sunt astfel de cazuri la Vulcana Pandele, Târgoviște și Moreni.

Chiar dacă nu sunt la fel ca și ceilalți copii, elevii de aici au, însă, rezultate foarte bune la concursuri și olimpiade școlare. Directorul școlii spune că în luna octombrie 2012, 20 de elevi au participat la Specials Olimpics, de unde s-au întors cu 12 medalii. Copiii participă, de asemenea, la concursuri de tenis, fotbal și la alte concursuri de abilități, un exemplu în acest sens fiind concursul național Art Terapie, desfășurat anul trecut la Târgoviște, unde nu mai puțin de 380 de participanți s-au întrecut.

Din activitățile derulate de Școala Specială fac parte și parteneriatele încheiate cu Biblioteca Județeană și Muzeul de Istorie, dar și participarea la Strategia Națională de Acțiune Comunitară.

 

Voluntari pentru colegii lor

În plus, copiii au beneficiat de atenția elevilor din liceele târgoviștene Petru Cercel, Constantin Carabella, Liceul Nr.4, Școala Mihai Viteazul și Școala Radu cel Mare, care, în cadrul unor activități de voluntariat au acordat o parte din timpul lor colegilor lor mai mici.

Și, pentru că se apropie luna femeii și a mamei, elevii Școlii Speciale sunt pregătiți, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice să realizeze mărțișoare și felicitări pentru mamele lor. (foto 4,5). Directorul școlii caută însă o soluție pentru ca elevii să-și poată vinde felicitările într-un spațiu care le-ar putea fi pus la dispoziție în săptămâna 1-8 martie, iar bănuții obținuți să fie folosiți tot pentru ei în cadrul unității de învățământ.

Tot în folosul copiilor de aici a fost înființată și Asociația Părinților, prin care vor putea fi redirecționați mai ușor cei 2% din impzoitul pe profit de către cei care doresc acest lucru.

De asemenea, de curând, Direcția Socială de Aststență Socială și Protecția Copilului a înființat lângă școală un centru unde o parte dintre copii pot face chinetoterapie, iar alți 70 de copii care vin de pe traseu beneficiază de o masă caldă pe zi.

Mai sunt, însă, 20 de elevi care beneficiază de chinetoterapie la bazinul olimpic din Micro IV, fiind ajutați de studenți de la Facultatea de Educație Fizică.

speciala

marinescu

queling

queling2

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro