SLI Dâmbovița: Primăria Cornești a fost executată de trei ori pentru nedecontarea navetei profesorilor

Chiar dacă fenomenul a scăzut în amploare, nedecontarea navetei cadrelor didactice de către unele primării din judeţ continuă să dea bătăi de cap conducerii Sindicatului Liber din Învăţământ  (SLI) Dâmboviţa! În unele cazuri, sindicaliştii din educaţie au fost nevoiţi să apeleze la instanţele de judecată pentru a-i determina pe edilii răuplatnici să intre în legalitate.

Cel mai “năbădăios” edil, din acest punct de vedere, s-a dovedit a fi cel de la Corneşti, pe care SLI Dâmboviţa l-a  „executat” deja de două ori,  prin intermediul executorului judecătoresc  şi se pregăteşte de  a treia executare.

,,Cu decontarea navetei este o veche și eternă poveste. Este adevărat că, în 2018,  lucrurile s-au modificat puțin și că a scăzut și numărul primarilor care nu plătesc  aceste  drepturi pentru profesori. Este adevărat că decontarea navetei cadrelor didactice se face de către primării, din fondurile proprii, așa cum s-a prevăzut de la bun început. De la 1 ianuarie 2018 școlile nu mai au ca ordonatori de credite primăriile, cum era până atunci, ci Inspectoratul Școlar Dâmbovița. Deci salariile nu mai vin pe filiera primăriilor, ci prin ISJ Dâmbovița. Primăriilor le-a rămas doar misiunea de a deconta naveta cadrelor didactice. Din păcate mai sunt unități școlare care nu înțeleg că trebuie să se achite de această obligație. Ba îi trimit de la Ana la Caiafa, ba le spun că nu au bani… Și la momentul acesta sunt câteva localități unde nu am reușit să obținem de la primari aceste promisiuni. Una este celebră! Este comuna Cornești, unde am fost nevoiți să facem a doua executare silită. Am câștigat un proces, nu au vrut să dea banii și am făcut executare silită. Au găsit banii, pentru că a trebuit să plătească și executorul și cheltuielile de judecată. Deci au cheltuit o grămadă de bani ca să se achite de executarea silită, dar naveta tot n-au plătit-o nici după ce l-am executat silit pe primar. Sumele sunt de ordinul milioanelor/pe cadru didactic, iar restanțele sunt pe mai mulți ani. Cu Corneștiul procesul este de vreo trei ani, dacă am ajuns la a doua executare silită…

Primarul nu a înțeles, din prima, că l-a costat mult mai mult să plătească și executorul și cheltuielile de judecată… și drepturile oamenilor, și merge în continuare pe refuz. Acum avem altă executare silită tot pentru ei, care e în curs de finalizare. Și uite așa, vedem cum îi place primarului să piardă bani din fondurile primăriei’’, a semnalat președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dâmbovița, prof. Emil Poamă, care își exprimă speranța că, până la urmă, lucrurile vor intra pe un făgaș normal și din acest punct de vedere. ,,Și în alte școli avem astfel de probleme. Primăriile de la Odobeşti,  Răcari…  ne-au dus cu vorba, că nu au bani, că trebuie să se facă rectificarea bugetară, că nu au bani de salarii… Noi sperăm că până la urmă primarii vor renunța la tergiversarea plății acestor drepturi’’, a punctat prof. Emil Poamă, preşedintele SLI Dâmboviţa.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro