O echipă românească în finala competiției mondiale de microrobotică

O echipă de tineri cercetatori și studenți s-a calificat în finala prestigiosului concurs internațional de microrobotică ICRA MMC care se va desfășura în luna mai 2015 la Seattle. Competiția este dedicată robotici de precizie la scară micrometrică  și reunește universități și centre de cercetare din întreaga lume.

O echipă de tineri din cadrul Universități din Târgoviște s-a calificat, în premieră pentru România, la concursul ICRA 2015 Mobile Microrobotics Challenge, alături de alte 8 universități de renume din: SUA, Canada, Elveția, Franța, Italia și India.

Concursul are loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, USA și este organizat în cadrul celui mai important eveniment anual din domeniul robotici și automatici: ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation). Manifestarea se desfășoară sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și a Societății de micro și nanorobotică (RAS-MNRA).


Obiectivele acestui concurs de microrobotică constau în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

Florin Dragomir, beneficiar al unui grant postdoctoral de cercetare cu finanțare de la UEFISCDI: „Aplicația cu care echipa noastă concurează constă într-un sistem microrobotic ce a fost construit și pilotat automat în câmp magnetic. Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru și evoluează într-o arenă de numai 2×3 milimetri. Prima probă a concursului constă în efectuarea automată de traiectorii precis definite prin repere de 10 micrometri lățime. A doua probă, mai tehnică, constă în asamblarea de obiecte într-un canal microfluidic de 750 micrometri lățime, în scopul de a simula operarea în canale sangvine. Practic trebuie să transportăm contra cronometru cât mai multe componente micrometrice în acest canal.”

Ioan Alexandru Ivan, conferențiar și îndrumător al echipei: „Este un proiect multidisciplinar complex, atinge aspecte din diverse domenii: microtehnologii de sală albă, mecanică de precizie, electronică, teoria sistemelor și programare. Mă bucur că am reușit să trecem peste dificultăți și am obținut un prim sistem funcțional. Munca depusă de întreaga echipă a fost încununată de calificarea noastă în finala  competiției mondiale de microrobotică, alături de echipe de prestigiu din întreaga lume. Sper să fie cu succes această primă participare românească. Eu am mai fost implicat în acest concurs, la Anchorage și Shanghai, în anii 2010 și 2011, în calitate de coordonator tehnic al echipei franceze, și am obținut locul întâi. Mi-am dorit foarte mult și o participare românească în acest concurs, motiv pentru care am depus cu Florin o propunere de proiect postdoctoral ce a fost finanțată și am adunat o mica echipă pentru realizarea proiectului.”

Capture

Realizarea se datorează de asemenea participării active a doi studenți: Valentin Gurgu și Nicolae Rădulescu. Doctorandul Valentin Gurgu și studentul în anul al IV-lea Nicolae Rădulescu se ocupă activ de partea mecanică și electronică. „Încă mai avem reglaje de efectuat până la momentul competiției. În acest moment optimizăm aplicația, încercăm să reducem în continuare dimensiunile microrobotului și îmbunătățim precizia de poziționare a acestuia. În plus, încercăm și realizarea unei versiuni portabile prin utilizarea a cât mai multe tehnologii de tip open-source.”


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Trafic